Rödvinsvinäger - hallonsmak och vanlig (klicka för större bild)

Balsamvinäger

(aceto balsamico tradizionale, aceto balsamico vecchio)

Engelsk översättning balsamic vinegar

Fransk översättning vinaigre balsamic

Italiensk översättning aceto balsamico, aceto balsamico tradizionale, aceto balsamico vecchio

Tysk översättning Balsamico Essig

Spansk översättning vinagre de balsamico

Balsamvinäger är italiensk vinäger. Det är skillnad på balsamvinäger och balsamvinäger. Äkta balsamvinäger tillverkas endast i Modena, Italien och skall vara minst 12 år gammal. Namnet syftar på balsamträdets lenhet, dvs vinägern har len smak.

Aceto balsamico tradizionale är äkta vara tillverkad av färsk druvmust (ej vinäger), som först kokas i 12-20 timmar och får därefter jäsa i 2-4 år på ekfat eller i ståldunkar, varfter den slutliga lagringen tar vid. Sådan vinäger måste vara minst 12 år gammal.

Aceto balsamico vecchio är extra gammal äkta vara som lagras upp till 25 år. Liksom för vin finns årgångsrariteter.

Det äkta varan är starkt koncentrerad med kraftfull smak. Den bör droppas med pipett.

Av naturliga skäl är originalet en mycket dyr vara. Därför är de flesta balsamvinäger som finns i handeln inte äkta vara, utan vanlig vinäger som blandats med druvmust och som färgats med karamellfärg t.ex. E150d. Namn på sådana sorter kallas aceto balsamico di modena e.d. gärna med förstärkande "kvalitetsbegrepp" och är alltså inte tillverkade enligt originalet. Det finns både vit och röd sådan balsamvinäger, samt smaksatt t.ex. med hallon.

Smaken är fylligare och lite sötare än vanlig vinäger och används oftast som smaksättare till sallader, varm­rätter och efterrätter. I varma rätter tillsätts den mot slutet för att inte tappa smak.

Förvaras i tillsluten flaska, gärna svalt.

Hållbart: Lång.

Recept med Balsamvinäger

Det finns 70 recept med Balsamvinäger

Annonser