Flytande-, ljus- & mörk- samt smaksatt (jordgubb) honung

Honung

Engelsk översättning honey

Fransk översättning miel

Italiensk översättning miele

Tysk översättning Honig

Spansk översättning miel

Honung "produceras" av blomnektar (växtsaft) som främst bin, men även humlor samlar in. Bina tillsätter kroppsegna enzymer, som delar upp växtsaftens druv- och fruktsocker. Genom avdunstning minskas vatten­halten till 20 % och sockerhalten uppgår då till 80 %.

Bina förvarar honungen i förslutna vaxceller. Biodlaren använder en slungmaskin för att få ut honungen och ersätter bina för honungstölden med en sockerlösning.

Honung är från början klar och flytande, men druvsockret kristalliseras vanligen med tiden vilket gör honungen fast. Färg och smak är beroende av årstid och vilka växter nektaren kommer från. Den är i regel gul men kan vara nästan vit (av oljeväxter) eller mörkbrun (hösthonung). Ljus honung brukar vara mildare i smaken än mörk.

Honung har allt sedan hedenhös använts som sötnings­medel. Idag används den som smörgåspålägg, i bröd- och kakbak och som smaksättare av mat och desserter.

Förvaras: Kan förvaras i rumstemperatur.
Lång hållbarhet.

Omvandling: 1 dl = 140 g. 100 g = 0,7 dl.

Läs mer

Shenet

Nationalencyklopedin NE

Recepthjälpen

Sv. Biodlares Riksförbund

Recept med Honung

Det finns 146 recept med Honung

Annonser