Soja

Soja

(kinesisk soja, indonesisk soja, ketjap manis)

Latin: soy

Engelsk översättning soya, soy

Fransk översättning soja

Italiensk översättning soia

Tysk översättning Sojabohnenöl

Spansk översättning soja

Soja ("äkta soja") framställs av jästa sojabönor, som smaksätts med kryddor. Det finns olika typer av soja med olika karaktärer. All soja är salt, vilket man bör tänka på vid matlagning. Soja ingår i bl.a. margarin.

Kinesisk soja är mörk och lite trögflytande. Ger färg och mustig smak till ris- & gryträtter, soppor, såser mm.

Japansk/koreansk soja är tunn, klar och ljusbrun. Den är inte lika fyllig som den kinesiska, men saltare. Används till fisk-sushi, ljust kött, grönsaker och soppa.

Indonesisk soja är mycket mörk och trögflytande, samt mycket söt eller salt. Den sötaste betecknas ibland "Ketjap Manis". Används bl.a. till såser och marinader.

Infused soja (smaksatt soja) är soja med t.ex. vitlök, chili eller med svampextrakt (mushroom soja).

Vit soja är en ljus soja. Används ungefär som fisksås.

Collorit soja ("oäkta soja") är soja uppblandad med sockerlag. Används droppvis för att ge färg åt mat.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Vår kokbok

Recept med Soja

Det finns 184 recept med Soja

Annonser