Timjan

Timjan

(thymol)

Latin: Thymus

Engelsk översättning thyme

Fransk översättning thym

Italiensk översättning timo

Tysk översättning Thymian

Spansk översättning tomillo

Timjan är ett släkte med ca 350 arter som härstammar från västra medelhavsområdet. Släktnamnet sannolikt från "thyo" = doft av rökelse. I timjan finns en essentiell olja som benämns thymol, vilket ger timjan sin speciella smak och karaktär. Förr ansåg man att röken från Timjan kunde fördriva råttor och ormar, samt vara ett botemedel mot hosta. Mot "kopparslagare", dvs för kraftig spritkonsumtion, rekommenderades trädgårdstimjan. Under antiken drack soldaterna vin kryddat med timjan som en symbol för mod.

Det finns flera sorters timjan som används som smaksättare av mat. Vanligast är trädgårdtimjan som säljs i kruka i butikerna. En mindre vanlig sort, men väl så aromatisk, är backtimjan. En tredje variant man kan hitta i butik är citrontimjan. Se separata beskrivningar.

Odling: Timjan blir cirka 3 dm hög. Blommorna är lila, bladen är mycket små, ovala och spetsiga. På äldre plantor kan stjälkarna vara något vedartade och busken börjar glesna. Stark kryddig doft som sprids när man rör vid plantan. Odlas i varmt, soligt läge i lätt och väldränerad jord. Förökas med sticklingar eller delning. Den kan också dras upp från frö på våren. Härdig, tål svensk vinter. Timjan går bra att odla i kruka på balkongen eller på fönsterbrädet, men inomhus blir skotten ofta långa och glesa. Skörda hela kvistar innan blomningen eller sent på hösten. Används färsk, fryst eller torkad. Torka kvistarna i knippen tills bladen lossnar när man kramar kvistarna lite lätt.


ANVÄNDNING

Det är bladen och de unga skotten som används både färsk och torkad. Timjan är en av våra mest använda kryddörter. Timjan har en genomträngande smak och bör användas i små mängder. Det är en flitigt använd krydda i allehanda rätter av kyckling, korv, kött, soppor t.ex. ärtsoppa, såser, i potatisrätter samt i rätter med ost. Färsk timjan anses särskilt god till äggröra och i tomatsallad samt till linser. 

Timjan bör koka med i anrättningen. Kan också användas färsk som garnering. Förekommer även som brännvins- och likörkrydda och timjante sägs vara uppiggande. Örten ingår i bouquet garni (fransk kryddbukett).

Alternativ: Rosmarin.

Säsong: Odlad färsk i kruka säljs året om.

Förvaring: Timjan förvaras bäst i sin kruka.
Knippe färsk timjan förvaras i plastpåse i kylskåp. Hållbar några veckor.
Torkad timjan förvaras i sluten förpackning, torrt och mörkt.
Färsk timjan kan också frysas.

Läs mer

Citrontimjan

Trädgårdstimjan

Kryddbuket

Backtimjan

Recept med Timjan

Det finns 223 recept med Timjan

Annonser