Spiskummin

Spiskummin

Latin: Cuminum cyminum

Engelsk översättning cumin, cummin

Fransk översättning cumin

Italiensk översättning cumino

Tysk översättning Kreuzkümmel

Spansk översättning comino

Spiskummin är en vackert spröd ettårig växt som kan bli halvmetern hög, med trådsmala blad och små vita eller rosa blommor som utvecklas till små fröliknande frukter och som utgör själva kryddan. Den växer vilt från Mellanöstern till Indien och odlas även runt Medelhavet, i Mexiko och Chile. "Spis" har lite felaktigt annamats från engelskan "spice"= "krydda". Vanlig kummin heter på engelska caraway. Spiskummin ingår i samma familj som kummin, men smaken är annorlunda.

Förr blandades spiskummin till en kärleksdryck eftersom den befrämjade troheten mellan två älskande och ett långt och lyckligt liv väntade om brudparat bar med sig spiskummun under bröllopsceremonin. Kärlekskranka och höns (!) kunde under medeltiden hindras från att rymma med hjälp av kryddan. Plinius (romersk författare på Kristi tid) rekommenderade rökning av spiskumminfrö då det ansågs ge "en anslående, världsfrånvänd blekhet".

ANVÄNDNING


Kryddan används hel eller mald. Den är dock svår att stöta/mala själv. Spiskummen lär vara den efter chilipeppar mest använda kryddan i världen, flitigt använd i de flesta länder utanför Europa och Nordarmerika där användandet är mer sparsam. Om man som europé inte riktigt kan förlika sig med indisk, arabisk eller mexikansk mat brukar det bero på rikligt användande av mald spiskummin i anrättningarna. Spiskummin ingår i många kryddblandningar som mexikansk chilipulver, garam masala, curry m.fl.

Kryddans starka doft och mustiga, lätt bistra smak passar både lamm, kyckling, grytor, stuvningar, grönsaks­soppor och potatisrätter, eller som brödkrydda vilket är vanligt i Östeuropa och i ostar t.ex. i svensk kryddost/kumminost liksom i den franska kittosten Munster. 

Alternativ: Kummin, kardemumma.

Förvaring: Kummin förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Mald spiskummin har kort hållbarhet och bör köpas i liten mängd.

Läs mer

Kummin

Garam masala

Kardemumma

Curry

Recept med Spiskummin

Det finns 40 recept med Spiskummin

Annonser