Sesamfrön

Sesamfrön

(sesamört)

Latin: Sesamum indicum

Engelsk översättning sesame seed

Fransk översättning graine de sésame, teel, till

Italiensk översättning seme di sesamo

Tysk översättning Sesamsamen

Spansk översättning semilla de sésamo

Sesamört är ett ettårigt stäppgräs bestående av många vilda arter i Afrika och ett mindre antal arter hittar man vilda i bl.a. Indien. Den odlas i stor omfattning i tropiska områden världen över. Växten kan bli upp till metern hög. Bladen är kraftiga, långa och spetsiga. Blommorna är vita eller vitrosa, stora och klockformade. Fröna ligger samlade i fröskidor. Fröerna har nötaktig smak och är rika på näring, vitaminer och mineraler.

Sesam är en gammal kulturväxt och enligt assyrisk legend drack gudarna sesamvin när de skapade världen. Inom hinduismen är fröna en symol för odödlighet och används som offergåvor. Trollformeln "öppna dig sesam" i berättelsen Tusen och en natt, syftar på när fröskidan öppnar sig och fröna sprätter ut.


ANVÄNDNING

Sesamörtens frön används hela som krydda i matlagningen. Det finns gräddvita, svarta och rödaktiga. De vita är milda i smaken och vanligast förekommande i Sverige. De svarta har betydligt beskare smak och är bl.a. vanliga i Japan. De röda är sällsynt förekommande. De ljusa sorterna används flitigt i Mellanöstern, medan de vita och svarta förekommer rikligt i de asiatiska köken. I Mellanöstern mals fröna ihop med nötter och socker och pressas ihop till en kaka benämnd halvah. De ingår också malda i en oljig pasta kallad tahini, vilket är en viktig ingrediens i hummus. I Japan är gomashio populärt som kryddblandning bestående av lätt rostade frön och havsalt. I Chile ingår fröna i chokladpastan mole.

I Europa används fröna mest till garnering av bröd och kakor, t.ex. hamburgerbröd. Fröna är annars lätt rostade utsökta till sallad, kokta grönsaker, i kryddbladningar eller som ingrediens vid panering av fisk och kött.

Ur fröna pressas olja (se Sesamolja). Vanligast är en nästan luktfri, klar, ljust guldgul olja med lätt sötaktig och med tydligt nötig smak lämplig för stekning. Det finns också en gjord på rostade frön med mycket tät och fyllig smak som används mycket i Kina och Japan. Sesamfrön ingår också i kryddblandningar t.ex. den egyptiska dukkah.

Läs mer

Hummus

Sesamolja

Chokladchilisås

Tahini

Recept med Sesamfrön

Det finns 70 recept med Sesamfrön

Annonser