Kummin

Kummin

Latin: Carum carvi

Engelsk översättning caraway

Fransk översättning cumin

Italiensk översättning comino

Tysk översättning Kümmel

Spansk översättning comino

Kummin är det torkade fröet från en ört med samma namn som tillhör familj flockblommiga växter. Det är en tvåårig växt som blir cirka 7 dm hög. Växtens torkade frön används som krydda. Den finns vild i hela Europa på torra platser t.ex. utefter vägkanter och odlas i stor omfattning. Örten är en gammal kulturväxt känd från Babylon, Egypten och Syrien. Förr bar man uppvärmd kummin i små påsar av linne som smärtstillande medel. Påsen lades på det ömma stället på kroppen t.ex. vid tandvärk. I folkmedicin trodde man att en blandning av kummin, timjan och kamomillolja kunde bota engelska sjukan.

Odling: Örten sås i soligt läge i lätt och väldränerad jord. Gallringsavstånd 2 dm. Vattnas i torrperioder. Första året kommer en rosett med fjäderlika blad. Andra året blommor den med vita flockar. Fröna skördas genom att klippa av plantan när frökapslarna börjar bli bruna och hänga den upp och ner i en papperspåse där fröna sedan faller ner.


ANVÄNDNING

Kumin är karaktäristisk för rysk, skandinavisk och österrikisk mat. Kryddan säljs hel, krossad och mald. Smaken är intensiv, så man bör krydda sparsamt. Mest känt är kummin som krydda i bröd och kex. I Östeuropa och tyskspråkiga länder är den given i surkål. Passar i övrigt till mustiga grytor, kålsoppa, rödkål, stuvningar och bl.a. till inläggning av rödbetor. Kummin används också som smaksättare av likörer och brännvin, bla i Skåne Akvavit och Aalborg.

Alternativ: Kan ibland ersättas med kardemumma t.ex. i bröd. 

Säsong: Odlad på sensommaren. Torkat finns att köpa i butik året om.

Förvaras: Torkad krydda förvaras i försluten förpackning torrt och mörkt. Lång hållbarhet.

Läs mer

Kardemumma

Recept med Kummin

Det finns 57 recept med Kummin

Annonser