Korianderfrön

Korianderfrön

Latin: Coriandum sativum

Engelsk översättning coriander seeds

Fransk översättning graines de coriandre

Italiensk översättning semi del coriandolo

Tysk översättning Koriandersamen

Spansk översättning fruta de cilantro

Koriander är en ettårig ört som kan bli 1 meter hög, vanligtvis dock kortare. Blommorna är vita och växer i flockar. De övre bladen är breda liknande bladpersilja. Både blad och frön är användbara. Det är en av de älsta kryddväxterna som odlats i Indien, Kina och Egypten. Fröna används torkad som krydda. Torkade korianderfrön säljs hel eller mald i handeln.

Odling: Korianderfrön odlas på samma sätt som odling av blad, men man låter växten gå i blom. Det finns sorter som är avsedda för fröodling, dvs går i blom tidigt. Man sår direkt på friland på våren när jorden rett sig och skördar på hösten. Läs mer: Odla korianderfrön, Odla koriander. 


ANVÄNDNING

Kryddan har en "varm & fuktig doft" och en söt och något bitter smak. Används mycket i Indien och Sydostasien. Den används i matlagning som ensam krydda eller i sällskap med andra, t.ex. spiskummin, kanel och ingefära. Ingår i kryddblandningar som curry, garam masala och tabil. I Tyskland används kryddan bl.a. vid marinering av kål. Kryddan passar till, fisk, kött, färs, grönsaker, soppor, risrätter, pajer och ägg, samt i ljust matbröd, till (sill-)inläggningar och i efterrätter t.ex. äppelkaka. Krydda med viss försiktighet, alla uppskattar inte smaken. 

Alternativ: Koriander färska blad, fänkålsfrön.

Förvaras: Kryddan förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Lång hållbarhet.

Läs mer

Koriander - blad

Odla koriander

Garam masala

Odla korianderfrön

Curry

Recept med Korianderfrön

Det finns 28 recept med Korianderfrön

Annonser