Strö- och vitsocker (klicka för större bild)

Vitsocker

(strösocker, bitsocker)

Engelsk översättning granulated sugar, lump sugar

Fransk översättning sucre en poudre, sucre en morceaux

Italiensk översättning zucchero in polvere, zucchero a quadretti

Tysk översättning Streuzucker, Würfelzucker

Spansk översättning azúcar molido, azúcar en terrones

Vitsocker, eller som det i allmänt tal kallas socker, framställs av rörsocker eller betsocker. Vitsocker finns i form av strösocker eller bitsocker.

Socker ur betor framställs genom att betorna skärs i bitar, utvattnas i varmt vatten, varefter denna råsaft renas och indunstas i två omgångar och centrifugeras för att avskilja sockerkristallerna. Proceduren upprepas flera gånger för att få ut mer socker.

Socker ur sockerrör framställs genom att rören krossas och pressas så att råsaften kommer fram, eventuellt även genom extraktion. I övrigt i princip på samma sätt som för betsocker.

Mellanprodukt vid vitsockerframställning kallas råsocker och används på olika sätt (Se Råsocker). Biprodukter vid sockertillverkning är betmassa och melass, som används som foder till kor och hästar.

Socker är världens ledande sötningsmedel och används i matlagning och till desserter. Förvaras torrt och svalt.

Omvandling strösocker: 1 dl=85g. 100g=1,2 dl.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Recept med Vitsocker

Det finns 467 recept med Vitsocker

Annonser