Kalvbuljong (ljus köttbuljong)

Kalvbuljong (ljus köttbuljong)

  • 0 voting
    0Recension
    • 4 h 30 min

    • 15 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    1 Antal satser

    • 3 kilo

      Köttiga ben (kalv)
    • 1 styck

      Morot
    • 2 styck

      Purjolök
    • 0.50 styck

      Gul lök
    • 0.50 styck

      Palsternacka
    • 50 gram

      Rotselleri
    • 1 styck

      Kryddnejlika
    • 3 kvist

      Persilja
    • 2 kvist

      Timjan (färsk)
    • 1 blad

      Lagerblad
    • 4 korn

      Vitpeppar (hel)
    • 1 msk

      Salt
    • 3.50 liter

      Vatten
    • 2 liter

      Ger mängd buljong ca
    • Kockskolan:
    •  

      Om buljong, fond & sky>
  • Gör så här:
    1. Lägg benen trångt i en kastrull/gryta. Häll på kallt vatten så att det täcker benen. Låt det koka upp långsamt. Skumma noga bort allt under uppkoket.

    2. Skala/ansa under tiden grönsaker och rotfrukter. Skär dem i mindre bitar.

    3. När buljongen är fri från skum, lägg i övriga ingredienser. Sänk till låg värme och låt småkoka i 3-4 timmar.

    4. Ta bort benen och sila vätskan genom duk eller finmaskig sil. Låt buljongen kallna och avlägsna fettkakan som bildas.

    5. Buljongen kan användas till fond, consommé mm. Skall inte buljongen användas genast bör den kylas ner snabbt, förvaras svalt eller frysas.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

Köttbenen får gärna ha en del kött kvar. Tillbehör och kryddning kan varieras, lite beroende på vad man har hemma.
Detta recept är inpirerat av Tore Wretman, skapare av det moderna svenska köket, tillsammans med kompanjonen Werner Vögeli.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Velouté - ljus grundsås
Om oss