Blinier/blinis/boveteplättar - grundrecept

Blinier/blinis/boveteplättar - grundrecept

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 30 min

    • 8 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal à 12 cm

    • 1 styck

      Ägg
    • 2 dl

      Mjölk
    • 0.50 dl

      Gräddfil
    • 15 gram

      Jäst (färsk)
    • 1 dl

      Bovetemjöl
    • 1 dl

      Vetemjöl
    • 0.50 tsk

      Salt
    •  

      Matfett till stekning
  • Gör så här:
    1. Skilj på äggula och äggvita.

    2. Värm mjölk till ca 37°C (fingervarmt). Smula och rör ut jästen i mjölken.

    3. Tillsätt mjöl, gräddfil, salt och äggula. Vispa till jämn smet. Täck med duk. Låt jäsa 30- 60 minuter i rumstemperatur.

    4. Vispa äggvitan till hårt skum. Vänd ner äggvitan i smeten.

    5. Grädda halvstora (12 cm) runda plättar, eller små i plättlagg på medelvärme. Vänd plättarna när de jäst upp och stelnat. Grädda ett par minuter på andra sidan.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

Gräddfil kan ersättas med mjölk, grädde, filmjölk eller öl. Ibland ingår vatten i recept. Andelen bovete varierar också mellan olika recept, men vanligast är lika mycket bovete som vetemjöl. Ursprungligen lagades blinier enbart på bovete. 

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Blinis - grundrecept

Blinis - grundrecept

1 h 30 minEnkelt

0 voting
Blinier med lax

Blinier med lax

30 minEnkelt

Om oss