Rimmad, grilljerad skinka

Skinka

(Anatomiskt styckad skinka, rundskuren skinka, butiksskinka, Piggham, skinkstek, fläskstek, flintastek, julskinka, helgskinka)

Engelsk översättning ham

Fransk översättning jambon, jambonneau

Italiensk översättning prosciutto

Tysk översättning Schinken

Spansk översättning jamón

Skinka är grisens bakdel (rumpa) inklusive lår och utgör cirka 30% av grisens köttvikt. Skinka säljs färsk eller rimmad (saltad), hel med eller utan ben och svål, eller styckad på olika sätt. Säljs även kokt eller rökt som charkvara. Renskuren skinka (skinkkött) är mört, svagt marmorerat, med låg fetthalt (2-3%).

Piggham (varumärke): Förr var fläskött betydligt fetare. Med tiden har man eftersträvat allt magrare kött vilket man uppnått genom intensiv avel. Samtidigt har köttet tappat smak och blir torrare vid tillagning. Av denna anledning försöker man i avel få fram smakrikare kött. Piggham är en sådan vara framtagen av Scan.

Anatomiskt styckad skinka: De olika delarna ytterlår+rulle, innanlår, förbit, lägg, fransyska (plomman) separeras.

Rundskuren skinka: Bakdelen kan skäras ut till "rundskuren" skinka med ben och/eller svål kvar. Bind ihop skinkan med bommullssnöre om den ska stekas hel. 

Butiksskinka: En putsad skinka utan ben och svål kallas butiksskinka.

Skinkstek: Skinka kan säljas som färsk skinkstek och består då oftast av innanlår eller fransyska.

Fläskstek kan vara av skinka, men också av kött från grisens övriga delar t.ex. bog. Ordet stek använd ofta för att beteckna ett stycke kött avsett för ugnslagning.

Flintastek är en stor skiva från skinkan som mest säljs på sommaren i butikerna, vanligtvis marinerad och då avsedd för grillning.

Julskinka (helgskinka): Till jul säljs rimmad skinka, med eller utan ben. Det finns även färdigkokt skinka att köpa för den som inte vill koka själv. Testfaktas analys 2009 av färdigkokt skinka visade att pris, vattenhalt och salt varierade stort mellan de olika märkena. Vattenhalt varierade mellan 57 och 71%. Alla hade höga salthalter (1,8-3,3%). Den dyraste skinkan var mer än dubbelt så dyr som den billigaste. Bäst är att koka skinkan själv, vilket är enkelt. Gott luktar det också. Det viktiga är att hålla koll på innertemperaturen. Grilljera måste man göra ändå.


ANVÄNDNING

Skinka (skinkstek) kan kokas, ugnsstekas eller grytstekas. Ugnsstekt med svål är det en fettrik delikatess. Grytbitar kokas till gryta eller soppa och strimlat passar köttet i wok, till pasta m.m. Skivat kan den marineras och grillas (flintastek), eller stekas i panna t.ex. som fläskschnitzel. Tunna skivor kan användas till rulad. Få kan avstå från senapsgrilljerad skinka till jul, en svensk klassiker från 1600-talet. Slakten av julgrisen tillhörde förr höjdpunkterna på året. Julskinkan kan kokas eller ugnslagas. Kokas skinkan får man också skinkspad till "dopp i grytan".


TILLAGNING se Kockskolan > Om tillagning kött.

Innertemperatur: Kokt skinka 70°C (fettrik "fläskstek" t.ex. av bog 70-85°C, se > Tillagningstid fläskkött).

Förvaring: Färsk vara i kyl så nära 0°C som möjligt. För butiker och restaurang enligt lag högst vid +4°C, under transport högst +8°C. Förvaras bäst i 85% luftfuktighet. Hållbarhet se förpackning. Frysning se > Frysning kött.

Recept med Skinka

Det finns 14 recept med Skinka

Annonser