Broccoli

Broccoli

(sparriskål)

Latin: Brassica oleracea ssp. botrytis var. asparagoides

Engelsk översättning broccoli

Fransk översättning broccoli

Italiensk översättning broccolo

Tysk översättning Brokkoli

Spansk översättning bróculi

Grupper inom
Broccoli:

Bimi

Broccoli är en underart till kål, en nära släkting till blomkål och bildar liksom denna "huvud" av sina blom­ställningar. Färgen är mörkgrön. Varje planta ger flera små huvuden, som skördas medan de ännu är knoppiga. Namnet sparriskål som tidigare användes i Sverige kommer från att "sparris" finns med i det latinska namnet (asparagoides). Broccoli är en känslig vara som lätt blir överkokt och tappar färg. Överkokt broccoli blir slapp, tappar spänsten, blir mjukt sladdrig och oaptitlig. Man äter huvud plus 1 dm av stjälken.

  • Vikt: Ett huvud inköpt i butik enligt bild ovan väger cirka 300 gram, varav stammen utgör ungefär hälften.
  • Smaken är mild kålsmak, ofta accepterad av barn som inte tycker om kål i allmänhet.
  • Alternativ vara: Blomkål, romanesco.
  • Försäljning: Säljs färsk året om. Juli-oktober från Sverige.
  • Förvaras i kylskåp 2-4°C, helst i plastpåse. Hållbar 1-2 veckor. I rumstemperatur 2-3 dagar. Rå och förvälld broccoli kan frysas.


ANVÄNDNING


Broccoli kan kokas, stuvas, gratineras, puréas och suffléas. Den fungerar bra kokt som ensamrätt med smör eller vinägrettsås. Passar som tillbehör till kött- och fiskrätter, i soppor och grytor, eller till äggrätter. Kan ingå i grönsaksbladningar och gratänger.

Ansa: Skär gärna stjälken i mindre bitar och lägg den i kokvattnet lite före blomhuvudet, för att uppnå samma koktid som blomhuvudet. Är stjälken grov kan den skalas eller nervdras, dvs grövre nervtrådar dras bort nerifrån snittytan och uppåt. Stjälken kan skäras i skivor och snabbstekas eller wokas.

Kokt broccoli: Broccoli skall lättkokas (sjudas) och allra helst ångkokas, för att behålla krispighet, färg och vitaminer.

Koktid hel bukett: 5-15 minuter. I små bitar: 3-5 minuter. Den skall vara fast ("al dente") även efter kokning.

Övriga tillagningsätt (stuva, gratinera, fritera) se Kockskolan (länkar nedan).

Recept med Broccoli

Det finns 42 recept med Broccoli

Annonser