Paprika

Paprika

Engelsk översättning paprika

Fransk översättning paprika

Italiensk översättning paprica

Tysk översättning Paprika

Spansk översättning paprika

Paprika tillhör den milda grenen av familj chilifrukter, även kallad spansk peppar. Det är en meterhög flerårig buske med stora glänsande blad. Blommorna små och vita som utvecklar stora saftiga frukterna (ca 15 cm) som är mycket C-vitaminrika. Paprika finns många sorter i olika färger. De flesta paprikor (liksom chilepeppar) börjar sitt liv som gröna (pga klorofyll), men kan även vara vita, eller purpurröda. När paprikorna mognar skiftar färgen i gult, orange eller rött. Detta är alltså mogna paprikor. Hos en del sorter stannar klorofyllet kvar och de blir då bruna. De gröna har starkast smak, medan de röda och gula som mognat längre på plantan, fått mildare, sötare smak.

Paprika har sitt ursprung i det tropiska Sydamerika. Columbus tog med frukten (och potatis) hem till Spanien där den idag odlas i stor omfattning. Det är också möjligt att paprikan kommit till Europa från Himalayas bersgssluttningar och att det var turkarna som införde frukten till Ungern där den idag odlas i stor omfattning och anses vara extra god. I Ungern skapades också paprikapulvret (se Paprikapulver).

Odling: Paprikan som odlas i Sverige är en ettårig växt. Den är frostkänslig och kräver soligt, varmt och vindskyddat läge i mullrik och varm jord med ett pH-värde på 6,0-7,0. Odlas därför bäst i växthus. Måste förkultiveras. Plantavstånd 3-5 dm. Vattna (ej kvällstid) och luckra jorden regelbundet, samt beskärs plantorna till 3-4 grenar som binds upp eller stöttas. Extra gödning vid fruktsättningen och därefter. Bespruta med såpvatten för att motverka skadeinsekter. Frukterna skördas efterhand som de utvecklas.


ANVÄNDNING

Paprika säljs som regel färsk. Rensa bort skaft samt vitt kött och frön inuti frukten. Paprika är god att äta rå t.ex. i sallader och som garnering, men är också god att steka, stuva eller gratinera t.ex. med fyllning. Passar i allehanda grytor. Förväll (hastigt kok) paprikan om skalet skall avlägsnas.

Säsong: Paprika importeras året om till Sverige.

Förvaras svalt, cirka +10°C. Paprika är känslig för stötar, uttorkning och kyla. Hållbarhet upp till en vecka. Förvälld håller lite längre. Paprika kan frysas.

Vikt: Paprika i handel väger vanligen 150-200 gram.

Läs mer

Paprikapulver

Om chilifrukter

Recept med Paprika

Det finns 197 recept med Paprika

Annonser