Entrecôte

Entrecôte

Engelsk översättning best rib, cube, entrecôte, rib-eye

Fransk översättning entrecôte, cote de boeuf

Italiensk översättning entrecôte

Tysk översättning Entrecôte

Spansk översättning entrecôte, aguja

Entrecôte är nötdjurets ryggmuskel, mellan ryggbiffen och högreven. Det är framdelens möraste styckdel. Den styckas nästan alltid benfri och den yttre kappan (fettkant) tas bort. Den kan fås med revben vilket benäms rib-eye, eller skivad kallad cote de boeuf. Franska: entre = mellan och côte = revben.

En entrocôte är godare ju mer det är marmorerat (fett insprängt i köttet). Fetthalten är hög, runt 10%. Skivor från den främre delen kan innehålla en fettklump mitt i skivan, vilket är ett "gott" tecken. Ta inte bort den vid tillagning, men undvik att äta den.

De bättre skivorna från en fin högrev kan fungera som ett bra alternativ till entrecôte och till en väsentligt lägre kostnad. Läs mer i avsnitt Högrev.

VIKT, PORTIONSVIKT Entrecôte

Entrecôte säljs i bit eller skivad. Beräkna runt 175 gram råkött per portion, vilket ger ungefär 140 gram tillagat.


TILLAGNING & TEMPERATUR ENTRECÔTE

Entrecôte kan stekas antingen som hel bit i ugn, eller skivad i panna. Tack vare marmoreringen (fettinslag) är det den bästa styckdelen till grillning.


UGNSTEKA Entrecôte hel bit
Steken bör väga 1 kg eller mer.
Låt köttet bli rumstempererat. Torka av ytan.
Sätt ugnen på 125ºC.
Krydda köttet rikligt före tillagning.
Alternativt krydda måttligt efteråt.
Bryn köttet först i panna till fin yta.
Använd stektermometer för bästa resultat.
Köttet är klart vid innertemperatur 58-62ºC.
Sätt in i ugnen i 2-3 timmar.
Låt vila 15 min eller längre efter tillagning.


STEKA I PANNA Skivad entrecôte
Låt köttet bli rumstempererat. Torka av ytan.
Hetta upp smör i en stekpanna.
Lägg inte i mer kött än 2/3-delar av pannan.
En 1,5 cm skiva steks 2-3 minuter per sida.
Vänd när köttsaften börjar tränga upp.

När saften tränger upp igen är köttet
* blodigt när saften börjar tränga upp,

* rosaröd när saften är lätt rosa,
* medium när saften är tydligt rosa,
* välstekt när saften är genomskinlig.
Alternativt snitta köttet och se efter.
Låt köttet vila 5 minuter efter stekning.


UTEGRILLA Entrecôte hel bit
Utegrillning av stora köttstycken är alltid lätt knepigt. Grilla först på indirekt värme och/eller packa in köttet i aluminiumfolie. När köttet nästan är klart, eftergrilla på het värme utan folie. Låt köttet i vanlig ordning vila 15 minuter.

Grillad entrecôte på bästa sätt
Bästa och säkraste resultatet får man om man i god tid förlagar köttet i ugn. Då slipper man också stress inför måltiden.

Låt köttet bli rumstempererat.
Sätt ugnen på 100ºC.

Använd stektermometer för rätt resultat.
Sätt in i ugn till innertemp. 55-58ºC.
Ta ut köttet och låt det vila minst 1 timme.

Sätt på grillen. Det skall vara riktigt het.
Skär köttet i skivor portionsskivor.
Krydda, pensla med olja eller marinad.
Grilla köttet tills fin stekyta på var sida.


UTEGRILLA Skivad entrecôte
Bäst är att förlaga hel bit som skivas och grillas enligt ovan. Grillning av ej förlagat kött sker först på hård värme för fin stekyta och sedan på indirekt värme för lagom genomstekning. Jämför köttsaftens färg under stekning ovan.

Recept med Entrecôte

Det finns 14 recept med Entrecôte

Annonser