Lammstek, ugnsrostade grönsaker & vårlökskräm

Foto: Michael Krantz

Lammstek, ugnsrostade grönsaker & vårlökskräm

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Lammstek (benfri)

1,3 

kilo

Timjan (färsk)

1,0 

kruka

Rosmarin (färsk)

4,0 

kvistar

Citron

2,0 

styck

Vitlök (hel)

2,0 

styck

Morötter

8,0 

st små

Palsternacka

2,0 

styck

Vårlök

5,0 

styck

Matolja

 

 

Salt & peppar

 

 

Crème fraiche

2,0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
(Portionsvikt: 0 gram)

Ingredienser

Lammstek (benfri) 1,3 kilo  

Timjan (färsk) 1,0 kruka  

Rosmarin (färsk) 4,0 kvistar  

Citron 2,0 styck  

Vitlök (hel) 2,0 styck  

Morötter 8,0 st små  

Palsternacka 2,0 styck  

Vårlök 5,0 styck  

Matolja  

Salt & peppar  

Crème fraiche 2,0 dl  

Tillagning (3 tim )

  1. Torka av och låt steken ligga en stund i rumstemperatur. Bryn den i smör tillsammans med timjan och rosmarin i en panna så att den får yta. Bind ihop steken och lägg den på en plåt. Gnugga in köttet med örter och kryddor och slå över stekskyn från pannan. Halvera hela vitlökarna och lägg med på plåten.
  2. Stek i ugnen i ca 160 grader. För en blodig till rosa stek så bör temperaturen ligga mellan 55-65°C. För helt genomstekt, ca 70°C. Beräkna ungefär 2-3 h.
  3. Skär av blasten på löken, mixa ihop med crème fraîche, lite timjan, rosmarin, salt, peppar, juice och zest från en halv citron.
  4. Förbered alla grönsaker, skala och skiva ner i önskad storlek. Ringla över olja samt salt och peppar. När det återstår ca 45 minuter av tillagningstiden så lägg på resten av grönsakerna och citronhalvor på plåten. Ta ut köttet och låt vila i minst 20 minuter innan det skärs upp. Toppa med timjan och rosmarin och servera med crème fraîchesåsen. 

Fler recept inom Lammstek, lammkotlett

Liknande recept som Lammstek, ugnsrostade grönsaker & vårlökskräm

Annonser