Curry och sesamgrillad lax

Foto: Fabian Björnstjerna

Curry och sesamgrillad lax

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Laxfilé (med skinn)

1,0 

kilo

Sichuanpeppar (krossad)

1,0 

tsk

Salt

2,0 

msk

Strösocker

1,0 

msk

 

Curryblandning:

 

 

 

Farinsocker

1,0 

msk

Gurkmeja (mald)

1,0 

tsk

Curry

2,0 

msk

Koriander (färskhackad)

1,0 

msk

Ingefära (färsk)

40,0 

gram

Citrongräs

1,0 

styck

Sesamfrön (svarta)

1,0 

msk

 

Sås:

 

 

 

Mango

1,0 

styck

Plommontomat

4,0 

styck

Gurka

1,0 

styck

Koriander (färsk)

0,5 

kruka

Chilifrukt (grön)

0,5 

styck

Lime

2,0 

styck

Olivolja

1,0 

dl

Vatten

0,5 

dl

Salt

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
(Portionsvikt: 312 gram)

Ingredienser

Laxfilé (med skinn) 1,0 kilo  

Sichuanpeppar (krossad) 1,0 tsk  

Salt 2,0 msk  

Strösocker 1,0 msk  

 

Curryblandning: 

Farinsocker 1,0 msk  

Gurkmeja (mald) 1,0 tsk  

Curry 2,0 msk  

Koriander (färskhackad) 1,0 msk  

Ingefära (färsk) 40,0 gram  

Citrongräs 1,0 styck  

Sesamfrön (svarta) 1,0 msk  

 

Sås: 

Mango 1,0 styck  

Plommontomat 4,0 styck  

Gurka 1,0 styck  

Koriander (färsk) 0,5 kruka  

Chilifrukt (grön) 0,5 styck  

Lime 2,0 styck  

Olivolja 1,0 dl  

Vatten 0,5 dl  

Salt  

Kock: norskfisk.se

Uppdragsgivare: Norskfisk.se

Tillagning (30 min + 1 tim )

  1. Dela lax i två lika delar. Mixa samman peppar, salt och socker. Gnid in laxen med blandningen, cirka 1 timme innan grillning.
  2. Mal koriander och ingefära. Riv citrongrässtjälk fint. Blanda därefter dessa tillsammans med farinsocker, gurkmeja, curry och sesamfrön för att få till curryblandningen.
  3. Torka laxen torr. Gnid in med curryblandningen. Grilla ca 2 minuter på köttsidan, vänd laxen och grilla klart på skinnsidan. (Det gör inte så mycket om laxskinnet blir lite bränt, det är inget man behöver äta upp.)
  4. Skala och kärna ur gurka och mango. Dela gurka, mango och plommontomater i bitar. Finhacka chili och koriander. Pressa lime.
  5. Blanda de delade bitarna med koriandern, chilin, limen, olivolja och vatten. Smaka av med salt.

Kockens kommentar

Det är ingen konst att grilla lax. Prova den här kryddiga norska laxen nästa gång du tänder grillen.

Fler recept inom Grillad fisk

Liknande recept som Curry och sesamgrillad lax

Annonser