Oxsvanssoppa med vitlökskrutongerBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Oxsvanssoppa med vitlökskrutonger

  • 0 voting
    0Recension
    • 3 h

    • 18 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • 1.20 kilo

      Oxsvans
    • 2 msk

      Smör
    • 2 styck

      Gul lök
    • 4 klyfta

      Vitlök
    • 1 st stor

      Morot
    • 200 gram

      Rotselleri
    • 5 korn

      Vitpeppar (hel)
    • 1 kvist

      Rosmarin
    • 1 kvist

      Timjan
    • 1.50 liter

      Vatten
    • 3 styck

      Kalvbuljongtärning
    • 3 dl

      Rött vin
    •  

      Salt & peppar
    • 1 styck

      Palsternacka
    • 2 stjälk

      Blekselleri
    • 4 skiva

      Formfranska
    • 0.50 dl

      Olivolja
    •  

      Salt
  • Gör så här:
    1. Tvätta oxsvans under rinnande kallt vatten. Torka av. Skala rotsakerna och löken.

    2. Bryn oxsvans i smör i en stor tjockbottnad kastrull. Lägg i rotsaker och lök. Rör hastigt på hög värme så att även rotsakerna får färg. Tillsätt vin, vitpepparkorn, rosmarin och timjan.

    3. Koka upp vatten och lös buljongtärningar efter anvisningar på paketet. Häll den kokande buljongen över köttet. Skumma av väl och vrid ner värmen.

    4. Soppan ska nätt och jämt koka mellan två och tre timmar eller tills köttet släpper från benet och känns mört. Häll på kokande vatten med jämna mellanrum för att hålla samma vätskenivå i soppan.

    5. Lyft upp köttet ur grytan. Rensa köttet från benen och skär i bitar. Sila buljongen.

    6. Sätt ugnen på 200°C. Skala och tärna de övriga rotsakerna. Koka färdiga i buljongen, cirka 15 minuter. Tillsätt köttet.

    7. Tärna bröd. Finhacka vitlök. Blanda vitlök med olja och brödtärningar i en form. Sätt in in ugnen cirka 10 minuter tills brödet är krispigt.

    8. Servera soppa med krutonger.

KOCK: MagnusMagnus

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Rätter med de finare köttbitarna från oxen, filé och biff, är ofta neutrala i smaken. Detta för att kockarna vill lyfta fram den fina smaken i köttet. Sås och tillbehör får inte dominera rättens smak.  LÄS MER
Kommentar
Liknande recept
0 voting
Oxsvanssoppa

Oxsvanssoppa

4 h 30 minMedel

0 voting
Oxsvanssoppa (köttgryta)
Om oss