Om Kristin

Om Kristin

Mitt namn är Kristin Johansson och jag är Kostekonom i grunden. Jag skriver en blogg som heter Elsies Päron och som mestadels handlar om vår familjs stora passion för mat, bak och allt som hör därtill. Hemma hos oss huserar en kock, en kostekonom en bestämd Elsie på fyra år och en lika bestämd Bibbi på två år. Vi har en stor passion för hälsa och träning, men även för god mat och dryck. Vi lever ett kaosartat småbarnsliv där vi alltid försöker göra plats för mycket matglädje.

Min syn på LCHF, och jag är väldigt långt ifrån en expert, är att det är en diet som lyfts fram på ett lite för negativt sätt. En ganska hätsk debatt som har tagit fokus från själva maten. Maten kan göras färgglad, säsongsanpassad, smakrik, rolig och behöver inte alls vara så trångsynt som den ibland framställs. Stänger vi en port så öppnar vi en annan, och det är med det tänket jag tycker vi skall se på nya mattrender, dieter och dylikt. Har vi inte medicinska anledningar att äta enligt speciella direktiv så kan man gott testa och ta med sig de delar som man tycker är bra och som passar just en själv.

Så vad är LCHF?  
Det står för Low Carb High Fat. Förenklat skulle man kunna beskriva det som att man minskar ner eller nästan utesluter kolhydrater och då främst de med socker och stärkelse. Istället tillför man mer fett och protein, varpå kroppen kommer använda fett som bränsle i stället för glukos. Man äter alltså mat som inte höjer blodsockret nämnvärt alls (medan GI är mat som höjer blodsockret långsamt). Detta blir näringstät mat som mättar mycket och minimerar sötsuget. Rådet är att äta när du är hungrig tills du är lagom mätt.

Ät gärna: kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (som smör).
Undvik helst: socker och stärkelserik mat (som bröd, pasta, ris, potatis).

Vad tycker jag är bra med LCHF? 
Att man belyser andelen socker i processad mat, att vi ifrågasätter tillsatser och e-nummer, att vi äter för stor mängd kolhydrater och att vi fokuserar på riktigt fett istället för lättalternativen.

Äter jag själv enligt LCHF? 
Jag städade ur vårt skafferi häromdagen och räknade till ungefär 40 olika sorters mjöl-, gryn- och kli-varianter. Så nej, det jäser för mycket deg här hemma för att jag skulle kunna säga det. Däremot äter vi mycket maträtter som kan räknas som LCHF och vi prövar ständigt nya roliga ingredienser och tillagningssätt. 

Här kommer min variant av LCHF där varje rätt har en liten del kolhydrater ur kategorin med mindre socker och stärkelse. Är man en ordningsam följare av dieten så finns det några ingredienser där man bör göra sitt eget rätta val av korv, senap och buljong. Samt några ingredienser man inte bör äta för mycket av som morot och bönor.

Här finns mina LCHF-recept.

Annonser