Rödvinsglaserad oxbringa bourgignonne med stompad vitlökspotatis

Rödvinsglaserad oxbringa bourgignonne med stompad vitlökspotatis

  • 1 voting
    1Recension
    • 8 h

    • 17 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • 800 gram

      Oxbringa (rimmad, benfri)
    • 1 st stor

      Morot
    • 0.25 styck

      Rotselleri
    • 2 styck

      Gul lök
    • 3.75 dl

      Rött vin
    •  

      Kalvbuljong
    •  

      el. vatten+konc kalvfond
    • 0.33 kruka

      Timjan
    • Sås:
    • 100 gram

      Sidfläsk (rökt)
    • 12 styck

      Champinjoner
    • 12 styck

      Steklök/smålök
    • 2 msk

      Honung
    •  

      Maizena
    • Potatismos:
    • 0.60 kilo

      Potatis (mjölig sort)
    • 3 klyfta

      Vitlök
    • 25 gram

      Smör
    • 3 dl

      Gräddfil
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 100°C.

    2. Skala morot, selleri och lök. Skär i grova bitar.

    3. Bryn oxbringa i lite smör och olja. Salta och peppra. Lägg oxbringan i en gjutjärnsgryta eller annan ugnsfast form med höga kanter.

    4. Bryn grönsakerna i pannan du stekt oxbringan i, lägg i grytan. Slå på vinet och så mycket kalvbuljong att det täcker oxbringan. Lägg på ett lock och sätt in i ugnen i 6-8 timmar.

    5. Tag upp oxbringan, lägg den i press mellan två tallrikar och en tyngd på. Låt kallna.

    6. Skala potatis. Koka i lättsaltat vatten.

    7. Sila buljongen från grytan. Koka ner till hälften. Smaka av med salt och peppar. Rör ut maizena i lite kallt vatten. Red av såsen till bra konsistens.

    8. Tag 1/5 av såsen och koka upp med honung. Red ytterligare lite med maizena, detta är glaseringen.

    9. Sätt ugnen på grill 225°C. Skär oxbringan i portionsbitar. Pensla med glaseringen, sätt in i ugnen tills den är lite ”knäckig” pensla gärna ett par gånger till.

    10. Skär champinjoner i kvartar. Skala steklökar. Tärna sidfläsk i cm stora kuber. Stek svampen i smör. Stek löken mjuk i smör. Stek fläsk. Blanda med såsen.

    11. Skala och hacka vitlöksklyftor. Koka dem sakta i smör i 2 minuter. Häll av vattnet på potatisen. Stöt med vitlökssmöret och gräddfil.

KOCK: MagnusMagnus

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är oftast smakrika, vare sig rätten är mager eller kaloririk. Dels är köttet smakrikt, dels tillbehören. Sött, surt och salt blandas om vartannat. Såserna är smakrika på olika sätt, liksom tillbehören.  LÄS MER
Kockens tips!

Köttet ska stå lång tid i ugnen men det sköter sig själv. Passa på att göra annat som shoppa, städa eller ta en promenad.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Rimmad oxbringa

Rimmad oxbringa

2 h 30 minMedel

0 voting
Vitlökspotatis i ugn
Om oss