Kokt risBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Kokt ris

  • 1 voting
    1Recension
    • 20 min

    • 3 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    2 Antal portioner

    • 1.50 dl

      Långkornigt ris
    • 0.50 tsk

      Salt
    •  

      Ger ca 2 dl/portion
  • Gör så här:

    Koksätt och koktider varierar med rissort.
    Se därför alltid på förpackning.
    3 dl okokt ris ger ca 8 dl kokt ris.

    Koka i dubbla mängden vatten
    Koka upp dubbla mängden vatten. Salta lätt. Tillsätt ris och låt koka 10-40 min under lock på medellåg värme, enligt förpackning.

    Passa att riset inte bränns vid. Tillsätt vid behov extra vatten.

    Koka i mycket vatten (=undvik vidbränning)
    Koka upp rikligt med vatten. Salta 1 tsk/liter.
    Tillsätt ris och låt koka 10-40 min enl. förpackn.
    Häll av kokvattnet i ett såll. Häll tillbaka i grytan och låt ånga av. Tillsätt ev. en klick smör.

    Snabbris
    Snabbris kokas ca 5 min.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

Specialbehandlat ris och basmatiris blir torrt och klibbfritt. Fleratalet andra långkorninga rissorter blir (lätt) klibbiga och passar därför bättre till risotto och asiatiska rätter. Klibbighet kan avhjälpas med en klick smör.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Kokt ris - grundrecept
0 voting
Ris à la Malta

Ris à la Malta

30 minEnkelt

Om oss