Bästa renfilén till fest

Bästa renfilén till fest

  • 0 voting
    0Recension
    • 50 min

    • 17 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 700 gram

      Renytterfilé
    •  

      Salt & peppar
    • Sås:
    • 4 dl

      Rödvin
    • 1 dl

      Glögg
    • 1.50 msk

      Viltfond (konc)
    • 1 st stor

      Schalottenlök
    • 1.50 msk

      Maizena
    • Tillbehör:
    • 0.60 kilo

      Potatis
    • 300 gram

      Rotselleri
    • 2 dl

      Mjölk
    • 50 gram

      Matfett (smör)
    • 2 dl

      Oliver (svarta kalamata)
    • 200 gram

      Brysselkål
    •  

      Matcylinder (6 cm bred)
    • 4 msk

      Rönnbärsgelé
    • Garnering:
    • 3 styck

      Palsternacka
    •  

      Frityrolja
  • Gör så här:


    Förberedelser:

    1. Sätt ugnen på 100ºC.

    2. Putsa köttet rent från alla senor. Stick en köttermometer i tjockaste köttbiten. Lägg på ugsgaller över en plåt. Salta inte. Sätt in i ugnen till innertemperatur 58-60ºC, det tar uppemot en timme. Ta ut köttet. Lös köttdropparna på plåten med lite vatten. Använd detta till såsen.

    3. Sås: Skala och skiva lök. Häll vin, glögg, fond, köttsky och lök i en kastrull och koka ner vätskan till halva mängden. Saknas glögg kan man smaksätta med lite géle. Smaka av. Ställ åt sidan. Ta ur löken, skölj den i kallt vatten och hacka. Lägg åt sidan.

    4. Skala potatis och rotselleri. Skär i mindre bitar. Koka den mjuk. Häll bort vattnet och ställ åt sidan.

    5. Skala och hyvla (med potatisskalare) palsternacka. Lägg i skål och täck.

    6. Kärna ut och hacka oliver. Ställ åt sidan.

    7. Ansa brysselkål, skär av roten och ta bort de yttre fulare kronbladen. Lägg åt sidan.

    45 minuter före servering:

    1. Sätt på ugnen på hög värme, cirka 225ºC, eller använd grillen.

    2. Hetta upp frityrolja i en mindre kastrull på hög värme. Tänk på att oljan är brännhet. Lägg ut hushållspapper på diskbänken.

    3. Testa med ett rotselleribad om oljan börjar fräsa. Sänk då värmen lite grann. Lägg i en näve hyvlad palsternacka. Det skall då fräsa ordentligt i oljan en kort stund. När bladen blivit lätt bruna, ta ur dem med hålslev och lägg över på hushållspappret. Salta lätt.

      Börja om med en ny näve palsternacka osv tills den är slut. Ställ olja åt sidan på säker plats för att svalna. Häll inte het olja i slasken.

    4. Värm potatisen och rotsellerin i en kastrull. Tillsätt smör och mjölk. Mosa potatisen med en potatisstöt. Blanda ner rödlök och oliver. Rör om emellanåt så att moset inte bränns vid. Tillsätt mer vätska vid behov, men moset skall vara ganska fast i konsistensen.

    5. Värm upp såsen. Tillsätt lite maizena om tjockare sås önskas. Låt småkoka i 3 minuter.

    6. Koka upp vatten i en kastrull och koka brysselkålen 5 minuter. Häll av vattnet.

    7. Salta och peppra köttet försiktigt. Sätt in köttet i ugnen i högst 10 minuter. Vänd efter halva tiden.

    8. Uppläggning: Ta fram tallrikar. Ta ut köttet och skär upp en köttbit i taget i sneda skivor.

      Blöt en metallcylinder med vatten. Ställ den på tallriken lite åt sidan och fyll med lagom mängd mos. Ta bort cylindern. Lägg upp några brysselkål.

      Lägg upp köttbitar snyggt på rad. Häll på lite sås. Garnera med friterad rotselleri. Upprepa proceduren på nästa tallrik. Servera genast.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Vilträtter är oftast mager, smakrik mat. Klassas de som kraftfulla beror det på tillbehören. Rätterna är vanligen "medel" men tillbehör som pommes frites eller rösti gör rätten fettrik och kraftfull. Serveras söta tillbehö  LÄS MER
Kockens tips!

Kontrollera med din kötthandlare att köttet är mörat, dvs mört.

Kött kan med fördel tillagas i förväg på låg värme vilket ger en jämn fin köttyta som inte rinner av blod. Dessutom praktiskt vid större bjudning när tidspassning är viktigt t.ex. vid ett nyårsfirande.

Rätten kan förberedas i god tid och packas ner i plastlådor om middagen sker på annat håll t.ex. vid "knytkalas".

Vid uppläggning är det bra om man är två personer, en för köttet och en för tillbehören. Även bra om en tredje person serverar allteftersom tallrikarna blir klara.

Kommentar
Om oss