Saffransgifflar med mandelmassaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Saffransgifflar med mandelmassa

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 40 min

    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    16 Antal gifflar

    • 25 gram

      Jäst röd (för söta degar)
    • 2.50 dl

      Mjölk
    • 125 gram

      Kesella
    • 1 förp.

      Saffran (0,5 gram)
    • 0.75 dl

      Baksirap (vit)
    • 0.25 tsk

      Salt
    • 8 dl

      Vetemjöl
    • 1 dl

      Mjöl till utbakning
    • 50 gram

      Smör (rumsvarmt)
    • Fyllning:
    • 75 gram

      Mandelmassa
  • Gör så här:
    1. Smula ner jäst i en bunke.
      Låt smöret bli rumsvarmt.
      Mandelmassan bör vara kall.
       
    2. Värm mjölk och kesella till fingervarmt (37°C). Häll mjölkblandningen över jästen och rör om så att jästen löser sig.
       
    3. Tillsätt saffran, sirap och salt. Rör ner det mesta av mjölet. Blanda.
       
    4. Klicka ner lite smör i taget och arbeta in. Tillsätt mjöl lite i taget och arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från kanterna.
       
    5. Lägg en duk över och låt jäsa i 40 minuter.
       
    6. Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut delarna till tunna runda plattor.
       
    7. Bred smör på den utkavlade degen och riv mandelmassa över. Skär degen i trekanter (som tårtbitar). Rulla ihop varje triangel. Börja från den breda delen.
       
    8. Lägg gifflarna på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
       
    9. Sätt ungnen på 225oC.
       
    10. Vispa upp ägg med gaffel i en kopp. Pensla gifflarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen till fin färg, 8- 10 minuter beroende på storlek.

KOCK: AnnaAnna

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

Tips: Använd kylskåpskall mandelmassa. Den är lättare att riva.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
GI-mandelmassa

GI-mandelmassa

10 minEnkelt

0 voting
Hemlagad mandelmassa
Om oss