Mole - chili-chokladpastaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Mole - chili-chokladpasta

  • 0 voting
    0Recension
    • 13 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 klyfta

      Vitlök
    • 1 tsk

      Ancho chilipulver
    • 1 tsk

      Chilipulver
    • 0.50 tsk

      Svartpeppar
    • 0.50 tsk

      Kanel (mald)
    • 0.50 tsk

      Anis (mald)
    • 0.50 msk

      Kryddnejlika (mald)
    • 1 tsk

      Salt
    • 3 msk

      Strösocker
    • 3 msk

      Ströbröd
    • 3 dl

      Vatten
    • 1.50 msk

      Kycklingfond (konc)
    • 200 gram

      Mörk choklad (70-85%)
  • Gör så här:
    1. Skala och finhacka vitlök.

    2. Hetta upp en stekkastrull utan fett och rosta kryddor och ströbröd tills det fått lite färg.

    3. Häll på vatten, socker och fond och låt koka upp. Låt vattnet sugas upp av ströbrödet. Vill såsen inte tjockna, tillsätt lite ströbröd. Ta av kastrullen från värmen. Låt svalna.

    4. Smält choklad i vattenbad. Blanda choklad med kryddblandningen.

    5. Häll såsen över rätt eller ställ kallt för senare användning.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Mole är en tjock chokladpasta, med ursprung från Puebla i Mexiko. Att tillaga äkta mole är tidsödande och innehåller många ingredienser bl.a. flera sorters chili.

Det finns många historier, skrönor och missuppfattningarn om mole. En är att inkafolket ville skrämma bort spanjorerna genom att bjuda dem på mole. Det finns dock inga belägg för att inkafolket använde choklad i matlagningen. 

Däremot finns det belägg för att pastan kommer från Mexiko. Läs mer > besök hemsidan mexonline.com/molepoblano.htm.

Vattenbad: Koka upp vatten i en kastrull. Ställ en mindre kastrull i vattnet och smält chokladen i den. Choklad får inte koka, för då blir den grynig.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Chicken Mole

Chicken Mole

20 minMedel

0 voting
Kaffebiten med chili
Om oss