Johannisbröd

Johannisbröd

(johannismjöl)

Johannisbröd är frukten från johannesbrödträdet, uppkallat efter Johannes Döparen i bibeln som enligt legenden livnärde sig i öknen av dessa frukter. Det är ett 10-15 m högt, ständigt grönt träd. Härkomst från medelhavs­området där den fortfarande odlas flitigt.

Fröna användes förr som medicinalväxt och som viktenheter på apotek och av juvelerare (4 frön = 1 karat; karat betyder "kärna" på arabiska). Johannesbröd kunde långt in på 1900-talet köpas på svenska apotek som alternantiv till karameller. Man kan genom pressning av frukterna få en söt saft, som kan jäsas till alkohol. Man gör också mjöl av frukten.

Frukterna (baljorna) som kan bli uppemot 25 cm långa, är något krökta och sammantryckta, först gröna sedan som torkade med läderartat glänsande mörkbrunt skal. Under skalet finns ett mjukt skickt som innehåller 50% socker och luktar som härsket smör.

Frukterna äts vanligen råa men helst torkade. Lägg torkad frukt i vatten några timmar. De blir då lättare att riva och kan användas i bakverk och desserter. Hela torkade bitar kan ätas som godis/tuggummi.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Annonser