Kakao- och chilikryddad dilammsstek med chokladmintsåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Kakao- och chilikryddad dilammsstek med chokladmintsås

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h

    • 12 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    8 Antal portioner

    • 1 styck

      Dilammsstek (benfri)
    •  

      el. dilammsbog urbenad
    • 3 msk

      Kakao- & chilikrydda
    •  

      Salt & peppar
    • Sås:
    • 100 gram

      Mörk mintchoklad
    • 100 gram

      Smör
    • 0.50 dl

      Vatten
    • 0.70 dl

      Portvin
    • Tillbehör:
    • 800 gram

      Potatis
    • 3 stjälk

      Stjälkselleri
    • 2 styck

      Vitlök
    • 12 blad

      Lagerblad
  • Gör så här:
    1. Snabbkoka potatis i 5 minuter.
      Sätt ugen på 175°C.
       
    2. Krydda steken med kakao- och chilikrydda, även innuti om steken är uppskuren.
      Bryn steken runt om i panna till fin yta.
       
    3. Skiva selleri och halvera hela vitlök.
      Varva potatis, selleri, vitlök och lagerblad i en ugnsäker form. Klicka över smör.
      Lägg steken ovanpå och sätt in i ugn i cirka 2 timmar till innertemperatur 65°C.
      Ta ut och låt vila övertäckt i 15-25 min.
       
    4. Sås: Smält choklad och smör försiktigt i en kastrull på svag värme, helst i vattenbad.
      Tillsätt portvin, vatten och silad steksky.
      Låt allt bli varmt utan att koka.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

ALTERNATIV SÅS

Kalvsmörsås

Kalvsmörsås

  • 7 min
  • 6 Ingredienser
  • Enkelt
Mörk rödvinssås

Mörk rödvinssås

  • 17 min
  • 7 Ingredienser
  • Enkelt
Rosépepparsås

Rosépepparsås

  • 10 min
  • 9 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Lammrätter är vanligtvis smakrika, bl.a. för att lamm är ganska smakrikt och för att tillbehören brukar vara smakrika. Variationsrikedomen är dock stor alltifrån asiatiska wokade rätter till klassiska lammstekar.  LÄS MER
Kockens tips!

1 stek = 5-7 portioner. Dilammsbog är fetare och smakrikare. Be slaktaren att bena ur och binda ihop. I brist på kakao- och chilikrydda kan man pudra med kakaopulver och mald chilikrydda. I brist på mintchoklad kan man ta mörk bitter choklad och lite mintgelé.

Kommentar
Om oss