Alternativ: Upp & nervänd äppelkakaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Alternativ: Upp & nervänd äppelkaka

  • 0 voting
    0Recension
    • 30 min

    • 6 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 4 styck

      Äpple (helst rött)
    • 4 msk

      Aprikossylt
    • 3 platta

      Smördeg (djupfryst)
    • 2 dl

      Strösocker
    • 4 msk

      Kanel (mald)
    • 4 msk

      Smör
  • Gör så här:
    1. Tina smördegsplatta. Sätt ugnen på 200°C. Kärna ur äpplen och skiva dem.

    2. Smält smör i en liten stekpanna (alt. använd en metallring), på medellåg värme.

    3. Strö socker och kanel i pannan. Lägg i tre lager äpplen med aprikossylt över. Stek på svag värme i 5 minuter.

    4. Skär ut en smördegsplatta i samma storlek som stekpannan eller metallringen. Lägg den som ett lock över äpplena. Sätt in pannan i ugnen 20 minuter.

    5. Ta ut pannan och vänd äppelkakan upp och ner på en tallrik. Serveras ljummen.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Detta är en version av klassisk fransk Tarte Tatin. Till tårtan passar ett sött vitt vin, portvin eller söt sherry. Ju mer kanel som används i tårtan, desto svårare blir balansen med vinet.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Alternativ: Mokkamousse
Om oss