VildsvinsstekBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Vildsvinsstek

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h

    • 14 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 kilo

      Vildsvinsstek
    •  

      Timjan (torkad)
    •  

      Salt & peppar
    • Tillbehör:
    • 1 kilo

      Potatis
    • 1 dl

      Matolja (majs)
    •  

      Salt (grovt havssalt)
    • 2 styck

      Tomater
    • 2 styck

      Rödlök
    • 1 dl

      Portvin
    • Sås:
    • 2 dl

      Rött vin
    • 2 dl

      Steksky+vatten
    • 1 msk

      Vinbärsgelé
    • 1 msk

      Viltfond (konc)
    • Läs om:
    •  

      Trikiner, trikinos
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 170°C.

    2. Klappa in kryddorna i köttet och lägg det i en ugnsfast form. Låt stå till 68°C (eller 75°C se not) innertemperatur, cirka 1 tim/kg. Ös köttet några gånger under stekning. Låt köttet vila cirka 20 minuter efter tillagning.

    3. Skala och skär potatisen i rektangulära rutor. Stek den på medelhög värme i olja cirka 30 minuter, tills den fått fin gyllenbrun färg och en knaprig yta. Strö över fingersalt.

    4. Koka upp rödvin med steksky. Tillsätt gelé och kryddor. Låt såsen koka på medellåg värme i cirka 5 minuter. Vispa ner lite smör.

    5. Stek rödlök mjuk i lite smör cirka 5 minuter på medelvärme. Tillsätt portvin och låt småkoka i några minuter.

    6. Skålla och skala under tiden tomaterna. Ta ur och släng innanmätet. Skär i bitar.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Vilträtter är oftast mager, smakrik mat. Till vilt serveras ofta söta tillbehör i form av gelé eller en söt sås. Är tillbehören inte söta klassas recepten som smakrika.  LÄS MER
Kockens tips!

OBS! Vildsvin liksom annan fläskkött kan innehålla trikiner som kan ge en mycket obehaglig masksjukdom - trikinos. Kött som saluförs skall vara vetrinärbesiktigat och fritt från trikiner. Är köttet inte besiktigat skall det hettas upp till minst 75ºC för att döda trikinerna. Läs mer via länken ovan.

Kommentar
Om oss