Älgstek med vinbärssås Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Älgstek med vinbärssås

  • 2 votings
    2Recensioner
    • 3 h

    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • 800 gram

      Älgstek (mörad)
    •  

      Salt & peppar
    • Sås:
    • 1 dl

      Portvin
    • 4 dl

      Grädde (matlagnings-)
    • 3 msk

      Viltfond (konc)
    • 3 msk

      Vinbärsgelé
    • 1.50 tsk

      Arrowrot
    • Tillbehör:
    • 12 styck

      Steklök/smålök
    • 1 huvud

      Broccoli (färsk)
    • 0.80 kilo

      Potatis
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 125 grader.
      Putsa och bind steken. Salta och peppra steken väl. Klappa in kryddorna i köttet.

    2. Lägg köttet på galler + plåt under. Tillaga i ugnens nedre del i 2,5-3,5 tim. Häll vatten på plåten, ös steken då och då. Stek tills innertemperatur 65 grader. (70 =välstekt. 60= steken på bilden). Ta ut steken och låt den vila i 10-15 min.

    3. Skala lök och lägg den på gallret i ugnen 1 timme innan steken är färdig.

    4. Skala och koka potatis under tiden. 

    5. Skär broccoli i mindre bitar och koka den i ca 5 minuter minuter.

    6. Sås: Häll portvin i en kastrull och koka ner tills nästan all vätska försvunnit. Tillsätt grädde, fond och gelé. Koka upp. Blanda arrowrot med lite vatten och vispa ner i såsen. Låt småkoka i 3 minuter. Smaka av med lite steksky, salt, peppar.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

ÖVERBLIVET KÖTT

Viltsmörgås

Viltsmörgås

  • 20 min
  • 7 Ingredienser
  • Enkelt
Viltsoppa av köttrester

Viltsoppa av köttrester

  • 40 min
  • 16 Ingredienser
  • Medel
Att tänka på när du väljer passande dryck

Vilträtter är som regel mager, smakrik mat. Köttet, liksom tillbehören är mer eller mindre smakrika. Rådjurs- och hjortkött har mild viltsmak, medan älg, björn och vildsvin har kraftigare viltsmak. Serveras söta tillbehör till maten kla  LÄS MER
Kockens tips!

En älgstek väger ca 1,6 kg och räcker till 6-8 personer. Normalt blir det därmed kött över, vilket inte gör något, då t.ex. kallskuret kött är utsökt gott på en hård smörgås med salt och gurka. Eller så går det bra att värma upp senare.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Vinbärssås

Vinbärssås

15 minEnkelt

0 voting
Svart vinbärssås
Om oss