Marinerad tournedos med kastanjeplättar och äpplen i karamellsåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Marinerad tournedos med kastanjeplättar och äpplen i karamellsås

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 30 min

    • 20 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 800 gram

      Oxfilé (hel bit)
    •  

      Hushållssnöre
    •  

      Salt & svartpeppar
    • 1 msk

      Olivolja
    • Marinad:
    • 1 dl

      Rött vin
    • 2 kvist

      Rosmarin (färsk)
    • 8 styck

      Enbär
    • Kastanjeplättar:
    • 175 gram

      Potatismos
    • 100 gram

      Kastanjepuré (osötad)
    • 1.20 dl

      Vetemjöl
    • 1 styck

      Ägg
    • 1 styck

      Ägg (gula)
    • 1 dl

      Standardmjölk
    • Äppelsås:
    • 2 styck

      Äpple (syrligt)
    • 1 msk

      Farinsocker
    • 1 msk

      Cidervinäger
    • 2 msk

      Marinad (silad)
    • 2 dl

      Vatten
    • 1 msk

      Oxfond (konc.)
    • 1 msk

      Vinbärsgelé (röd)
  • Gör så här:
    1. Marinera: Lägg filén i en skål. Häll över vin, tillsätt rosmarin och mosade enbär. Täck med folie och låt stå i rummet i 1 timme. Vänd köttet några gånger i marinaden.

    2. Plättar: Tillaga potatismos. Blanda moset med kastanjepuré och mjöl i en skål. Tillsätt ägg och så mycket mjölk att smeten släpper från baksidan av en sked. Krydda med salt och nymald peppar.

    3. Hetta upp olja i panna på medelvärme.
      Stek runda portionsplättar (2 msk) i 2-3 minuter per sida tills de är fasta, gyllenbruna. Ta upp och håll dem varma.

    4. Kött: Sätt ugnen på 180ºC. Skär köttet i tjocka portionsskivor (3 cm) och bind ihop.
      Hetta upp olivolja i stekpanna på högsta värme och stek köttet ett par minuter på var sida till fin yta. Sätt i ugn 8-10 minuter. Ta ut och låt köttet vila.

    5. Äpplen: Skala, kärna ur och skiva äpplen. Häll bort fettet ur pannan. Tillsätt farinsocker och äppelskivorna och stek i 4-5 minuter tills sockret karamelliserats något. Ta ur äpplena och lägg åt sidan.

    6. Sås: Tillsätt cidervinäger i pannan, lite silad marinad och vatten+fond. Koka (sakta) ner såsen till hälften. Rör ner vinbärsgelé och sedan äppelskivorna.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

PASSAR TILL

Potatismos

Potatismos

  • 30 min
  • 5 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är oftast smakrika. Dels är köttet smakrikt, dels tillbehören. En klassiker är t.ex. den mustiga köttgrytan Boeuf bourguignon som är full av smaker. Marineringar brukar vara smakrika och vin i rätten gör sitt till smakrikedomen.  LÄS MER
Kockens tips!

För att laga den perfekta oxfilén bl.a. rekommenderat för större sällskap, klicka på receptalternativet "Bästa oxfilé" i högerkolumnen.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Marinerad fläskkarré i bananblad
Om oss