Moussaka -grekisk klassiker (förberedd friluftsmat)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Moussaka -grekisk klassiker (förberedd friluftsmat)

  • 0 voting
    0Recension
    • 30 min( + 1 h 30 min )

    • 14 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    2 Antal portioner

    • 1 st stor

      Aubergine
    •  

      Olivolja
    •  

      Aluminiumform+lock
    • Köttfärsröra:
    • 200 gram

      Köttfärs (blandfärs)
    • 1 styck

      Gul lök
    • 1 klyfta

      Vitlök
    • 200 gram

      Krossade tomater
    • 1 msk

      Tomatpuré
    •  

      Salt & peppar
    • Ostsås:
    • 1.50 dl

      Mjölk
    • 1 msk

      Vetemjöl
    • 1 styck

      Ägg
    • 1 dl

      Hårdost (lagrad, riven)
    • 1 krm

      Kanel
  • Gör så här:
    1. Skär auberginen i cm-tjocka skivor. Skala, hacka lök och vitlök. Sätt ugnen på 200°C.
       
    2. Köttfärs: Fräs lök och vitlök i matfett på medelhög värme. Tillsätt köttfärs och stek under omröring tills färsen smulat sig och är genom­stekt. Tillsätt krossade tomater och puré. Sänk till medellåg värme och låt småkoka 5-10 minuter. Salta och peppra.
       
    3. Ostsås: Vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Koka på medelvärme under vispning i ca 5 min. Vispa ner ägg.
      Tillsätt ost och kanel. Salta och peppra.
       
    4. Stek aubergine på medelvärme i olja ett par min på var sida. Varva aubergine, köttfärsröra och ostsås i en aluminium-form. Avsluta med ostsås.

      Grädda mitt i ugnen 30-45 min till fin yta.
      Ta ut och låt svalna. Lägg på lock.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Köttfärsrätter är nästan alltid smakrika. Färsen är ofta variationsrikt smaksatt som sedan kombineras med smakrika tillbehör.  LÄS MER
Kockens tips!

Värm rätten 15-30 min utan lock i ugn eller på spisen i stekpanna med lock.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Moussaka -grekisk klassiker
0 voting
Moussaka - grekisk klassiker
Om oss