Köttfärs - grundreceptBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Köttfärs - grundrecept

  • 0 voting
    0Recension
    • 45 min

    • 9 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 700 gram

      Köttfärs (blandfärs)
    • 1 dl

      Ströbröd
    • 2 dl

      Mjölk
    •  

      el. vatten
    • 2 styck

      Ägg
    •  

      Salt & svartpeppar
    • Alternativt:
    • 3 styck

      Potatis (kokt)
    • 7 skiva

      Vitt bröd (smulat)
    • 1.50 dl

      Havregryn
  • Gör så här:
    1. Blanda ströbröd med halva mängden mjölk eller vatten och låt svälla i 10 minuter.

    2. Tillsätt köttfärs, ägg, salt, peppar och smaksättare. Arbeta färsen smidig, gärna i matberedare. Tillsätt mer vätska till lagom konsistens.

      För att forma köttbullar skall färsen vara ganska fast. Skall färsen användas t.ex. till gotländsk fårsmäcka skall den vara ganska lös.

      Alternativ: I stället för ströbröd kan man använda kokt mosad potatis, eller vitt bröd, eller havre­gryn. Färsen kan smaksättas på allehanda sätt, t.ex. med finhackad lök, senap, worchestershiresås e.d.

    3. Forma bullar, biffar e.d. och stek i matfett på medelhög värme tills fin yta.

      Stektid varierar beroende på köttstorlek och önskad genomstekning. Nöt- och lammfärs kan vara lätt rå innuti, medan bland- och fläskfärs skall vara genomstekt.

      Biffar 3-5 minuter på var sida.
      Köttbullar 5-8 minuter under omrörning.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

PASSAR TILL

Pannbiff med lök

Pannbiff med lök

  • 40 min
  • 13 Ingredienser
  • Medel
Att tänka på när du väljer passande dryck

Köttfärsrätter är sällsynt milda anrättningar. Undantag är kalvfärsbiffar. Kalvfärsen är i sig mild i smaken och anses bäst komma till sin rätt om också tillbehören är milda, neutrala.  LÄS MER
Kockens tips!

Köttfärs är antingen malt av kalv, nöt, lamm, gris eller viltkött. Även kyckling- och kalkon­färs förekommer. Blandfärs består av 50-70% nötfärs och 50-30% fläskfärs. Köttfärs är en ömtålig färskvara. Den bör tillagas samma dag som den är mald. Förvaras kallt.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Klassisk taco med köttfärs
Om oss