Laxpudding med skirat smör

Laxpudding med skirat smör

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 30 min

    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 400 gram

      Lax (rimmad, lättrökt)
    • 1.50 kilo

      Potatis
    • 2 styck

      Gul lök
    • 4 styck

      Ägg
    • 3 dl

      Vispgrädde
    • 3 dl

      Mjölk
    • 1 knippe

      Dill
    •  

      Salt & vitpeppar
    •  

      Smör
    • Tillbehör:
    • 1 styck

      Citron
  • Gör så här:
    1. Koka potatis och skala den när den kallnat. Skiva potatisen.
      Sätt ugnen på 200ºC.

    2. Lök: Skala och skiva löken. Fräs den i lite smör i en stekpanna på medelvärme, tills den mjuknat och utan att ta färg (3-5 min).

    3. Pudding: Skiva laxen. Hacka dill.
      Smöra en stor ugnsfast form.
      Täck botten med potatisskivor.
      Fördela hälften av löken ovanpå, därefter hälften av laxen och hälften av dillen.
      Lägg ett nytt lager potatis, lök, lax och dill. Avsluta med ett lager potatisskivor.

      Vispa ihop mjölk, grädde, ägg med lite salt och peppar. Häll blandningen över och avsluta med några klickar smör. Baka i ugn 45-60 min, tills puddingen känns fast.

    4. Skirat smör: Smält smör i kastrull utan att bränna. Häll över smöret i en kanna och låt vila en liten stund, så att "slaggämnena" lägger sig på botten. Häll av den klara delan av smöret och häll bort det grumliga.

    5. Servera puddingen med skirat smör och med citronklyftor till.
Att tänka på när du väljer passande dryck

Flertalet fiskrätter i denna grupp har tydlig salt smak, men är sällan kraftigt salta. Undantag är t.ex. Stekt salt sill, som är påtagligt salt. De flesta rätterna är inte heller påtagligt kraftfulla (kaloririka), utan snarare "medel", lite över genomsnittet för maträtter.  LÄS MER
Kockens tips!

En bra middag är utmärkt bas för nästa dags lunch. Dvs lax- och potatisrester utgör bra ingredienser till en pudding. Det går lika bra med kokt, rökt eller rimmad lax, bara man reglerar saltmängden. Egentligen bör dillen läggas på så sent som möjligt.

Kommentar
Om oss