Avancerad viltvinssås av mörk oxbuljong

Avancerad viltvinssås av mörk oxbuljong

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h

    • 13 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    6 Antal portioner

    • 3 kilo

      Viltben
    • 2 msk

      Matolja
    • 1 styck

      Morot
    • 100 gram

      Rotselleri
    • 2 styck

      Gul lök
    • 1 styck

      Purjolök
    • 70 cl

      Rött vin
    • 10 korn

      Vitpeppar (hel)
    • 2 blad

      Lagerblad
    • 3 styck

      Kryddnejlika
    • 6 styck

      Enbär
    • 3 klyfta

      Vitlök
    •  

      Smör
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 250ºC. Hugg sönder benen och bryn dem med köttputs i olja i lite matfett på en plåt i ugn.

    2. Skala morot och selleri. Skär i cm-stora bitar. Skiva lök och purjolök. Fräs allt i lite olja i en rymlig kastrull.

    3. Tillsätt benen och häll på rödvin och vatten, så att det täcker benen. Låt koka upp och skumma av noga.

    4. Tillsätt kryddor och vitlöksklyftor (delade). Låt sakta sjuda i minst 1 timme.

    5. Sila av fonden. Koka ner vätskan till hälften.

    6. Vispa upp såsen med en klick smör och smaka av.
Kockens tips!

Passar till allehanda kött, i synnerhet till vilt. I stället för viltben kan man använda andra benknotor från lamm, oxe e.d. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut av Svenska Insitutet (>klicka Receptgivare). Fotograf: Pål Allan.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Mörkt filmjölksbröd

Mörkt filmjölksbröd

1 h 50 minMedel

Om oss