Bräckt skinka med ägg och skånsk potatisBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Bräckt skinka med ägg och skånsk potatis

  • 0 voting
    0Recension
    • 35 min

    • 13 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 4 skiva

      Rökt skinka (1/2 cm skiva)
    • 4 styck

      Ägg
    •  

      Matfett till stekning
    • Skånsk potatis:
    • 800 gram

      Potatis
    • 1 styck

      Gul lök
    • 3.50 dl

      Standardmjölk
    • 2 msk

      Maizena
    • 1 tsk

      Soja
    •  

      Salt & peppar
    •  

      Persilja till garnering
    • Tillbehör:
    •  

      Ketchup
    •  

      Senap
    •  

      HP-sås
  • Gör så här:
    1. Förbered: Skala och tärna potatis.
      Skala och finhacka lök. Hacka persilja.

    2. Potatis: Hetta upp matfett i en stekgryta.
      Bryn potatisen i cirka 5 minuter. Rör om.
      Sänk värmen något och tillsätt löken.
      Fräs löken ett par minuter.

    3. Skånsk potatis: Salta, peppra försiktigt.
      Häll på större delen av mjölken.
      Låt sjuda under lock cirka 15 minuter, tills potatisen är mjuk. Rör om då och då, för att inte brännas vid.

      Tillsätt maizena uppblandat med lite mjölk för tjockare stuvning. Om för tjockt, späd med mjölk. Färgsätt ev. med lite soja.

    4. Stek ägg i panna med lite matfet på låg värme. Bräck (lättstek) skinka i panna utan fett, eller i mycket lite fett på medelvärme.
      Lägg upp och garnera med persilja.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Fläsk- och korvrätter är oftast smakrika. En salt köttbit t.ex. kassler eller rimmad fläsklägg kombineras gärna med smakrika tillbehör som senap, äppelmos o.d. Kött och tillbehör är oftare kraftfulla än magra, men kan vara magert vi  LÄS MER
Kockens tips!

Bräckt skinka är ett gammalt recept från forntiden. Att "bräcka" eg. = ett brott el. bristning genom tryck el. slag. Iduns kokbok: Om så önskas, kunna skivorna utklappas något med en fuktig köttklubba (bräckas).
I matlagning numera: bräcka = lätt steka.

Kommentar
Liknande recept
Om oss