Trattkantarell

Trattkantarell

(höstkantarell)

Latin: Cantharellus tubaeformis

Engelsk översättning funel chantarelle, yellow foot

Fransk översättning chanterelle en tube, c. en trompette

Italiensk översättning varietà di funghi gallinacci

Tysk översättning Trompetenpfifferling

Spansk översättning cantarela embudo

Ätbarhet: God/mkt god matsvamp.

Hatt & fot: Trattformad, tunn kropp, vanligen med hål från hatt genom hela foten. Vanligen mörkt brunsvart-brungul, men enfärgat bruna eller gula förekommer. Ibland strimmig. 7-12 cm hög, 2-10 cm bred. Gulbrun och smal fot 0,5-1 cm tjock. Ofta ihålig.

Undersida: Gul-brun-grå med grenade åsar som löper ner på foten.

Svampkött: Ljust gråbrunt. Mild lukt, kryddig smak.

Utbredning: Vanlig i större delen av Sverige, dock ej i västra Norrland. Säsong aug-nov med topp i oktober. 

Växtsätt: Ofta i stora mängder, mest i mossig barrskog, men förekommer även i lövskog. Kan vara svår att se.

Förväxlingsrisk: Rödgul trumpetsvamp (mkt god) som saknar tydliga åsar, slemmurkling (oätlig) som saknar åsar och är geléaktig, gullnavling (oätlig) med vaxartade skivor och som växer på murken ved, grå kantarell (ätlig) är gråsvart och växer på ek. Inga giftiga svampar liknar trattkantarell. Trots detta har förväxling skett med toppig giftspindling (dödligt giftig) som är rödbrun till gulbrun.

Övrigt: Insekter lägger ofta sina ägg i hålrummet, så svampen bör delas vid rensning. Passar i all matlagning, inte minst i soppor. Idealisk att torka och att konservera.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Bild: Michael Krikorev

Svampguiden

Annonser