Oxsvans

Oxsvans

Engelsk översättning oxtail

Fransk översättning queue de boeuf

Italiensk översättning coda di bue

Tysk översättning Ochsenschwanz

Spansk översättning rabo de buey

Oxsvans är en underskattad vara väl värd att pröva för den oinvigde. Fett (10%), ben och märg gör detta till djurets smakrikaste del.

Skivad oxsvans brukar finnas fryst hos köttspecialister och vill man ha färsk brukar man få beställa. Finns sällsynt i vanliga livsmedelsbutiker.

VIKT, PORTIONSVIKT Oxsvans

Cirka 25% av vikten utgörs av ben.
Beräkna runt 400 gram per portion.


TILLAGNING & TEMPERATUR OXSVANS

Av oxens svans gör man klassisk oxsvanssoppa, en mustig ragu dvs köttet bräseras. Förr serverades oxsvans med ben, men numera brukar köttet plockas av före servering. Av skyn gör man en fantastisk smakrik soppsås. Oxsvans är även utmärkt att koka fond på. 


BRÄSERA Oxsvans
Fryst oxsvans tinas först, gärna över natt.
Bryn bitarna i olja i en stekgryta. Lägg åt sidan.
Fräs smaksättare som mörötter, lök o.d.
Lägg tillbaka bitarna, täck med vatten, koka upp.
Skumma av väl. Tillsätt kryddor, rödvin m.m.
Låt sjuda under lock i 3-6 timmar.
Kokas köttet på för hög värme blir det hårt.
Köttet skall lätt lossa från benet.
Ta ur köttet och gör soppsås av skyn.
Plocka av köttet från benen. Lägg i såsen.


UGNSLAGA Oxsvans
Fryst oxsvans tinas först, gärna över natt.
Sätt ugnen på 200°C.
Smörj en plåt och lägg på knotorna.
Stek dem i ugnen i 1 timme.
Skala och grovhacka lök och morot.
Lägg i stor kastrull med vatten. Koka upp.
Lägg i knotorna. Vattnet skall precis täcka.
Låt småkoka under lock i cirka 3 timmar.
Köttet skall lätt lossa från benet.
Ta ur köttet och gör soppsås av skyn.
Plocka av köttet från benen. Lägg i såsen.

Recept med Oxsvans

Det finns 4 recept med Oxsvans

Annonser