15 min
9 Ingredienser
Enkelt
Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
1 Antal portioner
0.50 dl
Senapsfrö (bruna)0.50 dl
Senapsfrön (gula)1.50 dl
Vatten1 msk
Vinäger2 msk
Strösockerel. honung
0.50 dl
Matolja1 tsk
SaltGer ca 3 dl
Använd stålkniven till matberedaren. Häll frön och vatten i blandarskålen. Låt maskinen gå 3-5 minuter tills senapen fått krämig konsistens av de gula fröna. De bruna finns kvar som små korn.
Tillsätt mot slutet vinäger, socker eller honung, salt och olja.
Kommentar:
Färskt tillagad skånsk senap är starkare än senap som fått stå några dagar.
Traditionellt: Krossa senapsfrön med en tung kula i mortel och späd efter en stund droppvis med vattnet, tills det blivit en krämig smet. Detta tar ganska lång tid, så vi föreslår en modernare metod med matberedare.
KOCK: SpisaSpisa
Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu
ALTERNATIV
Förr i tiden hörde det till familjetraditionen att det var far i huset som tillredde den starka senapen. Det var då i allmänhet den enda gången på året som han deltog i matlagningsbestyren. Skånsk senap innehåller alltid brun senap.