Halländsk grönkål

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu

Halländsk grönkål

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Grönkål (färsk)

1.0 

styck

el. fryst grönkål

 

 

Skinkspad

7.5 

dl

Smör

1.0 

msk

Vispgrädde

0.7 

dl

Strösocker

 

 

Salt & vitpeppar

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
(Portionsvikt: 150 gram)

Ingredienser

Grönkål (färsk) 1.0 styck  

el. fryst grönkål  

Skinkspad 7.5 dl  

Smör 1.0 msk  

Vispgrädde 0.7 dl  

Strösocker  

Salt & vitpeppar  

Kock: Petter

Uppdragsgivare: Spisa.nu

Tillagning (40 min )

  1. Om färsk grönkål: Repa (riv) bladen från de grova stjälkarna. Skölj dem. Koka kålen mjuk i skinkspad (el. vatten + fond) i cirka 30 minuter. Ta upp och låt rinna av. Grovhacka.

  2. Om djufryst: Tina och pressa ur vattnet.

  3. Smält smör på medelvärme och fräs kålen under omrörning några minuter utan att bryna/bränna den.

  4. Tillsätt vispgrädde och låt småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker. Smaken skall traditionellt vara ganska söt.

Kockens kommentar

Saknas skinkspad kan man ta vatten + koncentrerad kalvfond (3 msk/liter).

Färsk grönkål är en den ur matsynpunkt vanligaste varianten av bladkål. Den är tämligen högvuxen och har gröna, släta blad.

Alternativ

Stuvad grönkål (långkål)

Grönkålssallad

Julskinka

Fläskstek

Fläskkorv

Fler recept inom Tillbehör på julbordet

Liknande recept som Halländsk grönkål

Annonser