Biffstek, oxstek

Biffstek, oxstek

Biff och stek är populära ord som används på olika sätt, vilket kan vara lätt förvirrande.

Biff är en förkortning av ryggbiff och en biffstek skall följdriktigt bestå av ryggbiffskött. Ryggbiffen är fint och dyrt kött varför man ibland fuskar med annat kött som man kallar biff. Anmärk på detta om t.ex. en restaurang gör detta. Läs mer i avsnitt Ryggbiff.

Oxstek eller nötstek kan bestå av nötkött från olika delar men bör vara av fransyska eller oxinnanlår. Kan också vara av det lite hårdare ytterlåret eller av rullen vilket då är sämre alternativ. En nötstek kan också vara en stek från andra nötkreatur. F.ö. är en klassisk oxstek inte stekt utan kokt och sällan från en oxe, som är en kastrerad äldre tjur. En oxstek avses vara genomstekt. Läs mer i respektive avsnitt Oxinnanlår och Fransyska.

T-bensstek är en biffstock, dvs biff och filé tillsammans med halv kotpelare och en bit av revbenet, vanligtvis skivad. Bendelen ser då ut som ett T. Läs mer i avsnitt Ryggbiff.

Clubstek är en biff med ben (utan filé) vanligen skivad, dvs en kotlett. Läs mer i avsnitt Ryggbiff.

Begreppen T-bensstek och clubstek kommer från de engelsk-amerikanska uttrycken T-bone Steak och Club Steak. I Sverige brukar vi anse att en stek är ett större köttstycke, men i dessa länder kan en steak både vara en "stek" och en skiva kött. Steak i betydelsen bit.

Enkelbiff, dubbelbiff, utskuren biff är namn på ryggbiff. Läs mer i avsnitt Ryggbiff.

Rostbiff är kanske den populäraste steken och tillreds av köttbiten med samma namn. Till skillnad från en oxstek avses en rostbiff vara rosa-röd innuti. Läs mer i avsnitt Rostbiff.

Bogstek är är den stora muskeln som sitter mellan skulderbladet och frambenet, dvs underarms­muskeln. Ett smakrikt stycke kött. Läs mer i avsnitt Bog av oxe.

Grillstek brukar man kalla en bit utskuren högrev ur högrevskärnan. Den kan vara väldigt fin liknande entrecôte. Läs mer i avsnitt Högrev.

Lövbiff bör vara en tunn skiva oxinnanlår eller av fransyskan. Är den t.ex. av ytterlår så är det ett sämre alternativ. Läs mer i respektive avsnitt.

Minutbiff brukar man kalla tunna skivor av stora fransyskan. Läs mer i avsnitt Fransyska.

Flankstek är en köttbit från djurets ljumske. Passar bra att grilla. Läs mer i avsnitt Kållap, flankstek.

Sjömanbiff, råbiff, pannbiff och andra receptnamn innehåller inte biff utan består av annat kött, vanligtvis oxkött.

Ångbåtbiff, pepparbiff, biff stroganoff m.fl. recept som originalmässigt skall vara av ryggbiffskött är inte alltid detta i recepten eller på restaurangen.

Vidare används namnet biff ofta för maträtter som inte alls har med nötkött att göra t.ex. Saffransbiffar av kalkonfärs, Laxbiff och Gösbiff med lökkompott för att nämna några exempel som finns på Menyse.

Slutligen, slår man upp ordet biff i National­encyklopedin så är biff en skiva (?) kött av ytterfilén eller innanlåret (?). Biffstek och oxstek ger inga träffar. Däremot "stek" vilket är en benämning av vissa knutar! Visst vi är ett sjöälskande folk, men fler är matglada idag. 

Recept med Biffstek, oxstek

Det finns 2 recept med Biffstek, oxstek

Annonser