Fläskkorv, julkorv, värmlandskorv eller grynkorv med rotmosBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Fläskkorv, julkorv, värmlandskorv eller grynkorv med rotmos

  • 0 voting
    0Recension
    • 55 min

    • 12 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 500 gram

      Fläskkorv
    •  

      el. julkorv
    •  

      el. grynkorv
    •  

      el. värmlandskorv
    • 5 korn

      Kryddpepparkorn
    • 1 blad

      Lagerblad
    • Tillbehör:
    • 600 gram

      Kålrot
    • 200 gram

      Potatis (mjölig sort)
    • 1 styck

      Morot
    •  

      Salt & vitpeppar
    •  

      Äppelmos
    •  

      Senap
  • Gör så här:
    1. Skala och skär kålrot och morot i 1 cm-stora tärningar (ger kort koktid). Lägg det skurna i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Låt koka 30 minuter. Skala och tärna potatis och lägg i grytan efter halva tiden.
       
    2. När rotfrukterna mjuknat, mosa med potatisstöt. Späd med lite korvbuljong. Smaka av med salt och peppar.
       
    3. Skölj korv och lägg i en rymlig gryta (den skall få plats att svälla utan att nudda kastrullkanten). Häll på vatten så att det täcker korven. Tillsätt kryddor.
       
    4. Sjud korven utan lock i cirka 30 minuter (45 min för värmlandskorv). Korven får inte koka (dra kastrullen i så fall från värmen och häll på lite kallt vatten). Vänd korven en gång med hjälp av skedar.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

ALT. TILLBEHÖR

Halländsk grönkål

Halländsk grönkål

  • 40 min
  • 9 Ingredienser
  • Enkelt
Potatismos

Potatismos

  • 30 min
  • 5 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Fläsk- och korvrätter är i allmänhet kraftfulla och smakrika. Framdelskött som karré och revbensspjäll är fett- och kalorikt samt smakrikt. Kovar mestadels likaså. Sådant kött kombineras gärna med andra kaloririka och smakrika eller   LÄS MER
Kockens tips!

Fläskkorv/julkorv används gärna som tillbehör i "dopp i grytan". Lämpliga kryddor för att få julsmak på fläskkorv är t.ex. stjärnanis, pomeransskal och kryddnejlika. Alternativa tillbehör kan vara surkål eller rödkål (finns att köpa på burk) och potatismos.

Kommentar
Liknande recept
Om oss