Komule, oxkind

Komule, oxkind

(oxmule, oxkind, oxkindbackar)

Engelsk översättning ox muzzle

Fransk översättning museau de boeuf, mufle de boeuf

Italiensk översättning museruola di bue

Tysk översättning Rindschnauze

Spansk översättning morro de buey

Komule är oxdjurets näsa och räknas som delikatess i t.ex. Frankrike. Det är främst kindmuskeln, kallad kindbackar eller oxkind, som äts men hel mule serveras ibland. Köttet är grovtrådigt och mycket smakrikt.

Tyvärr är det nästan omöjligt att få tag på oxkinder i Sverige, kohuvudet tas bort direkt vid slakten.

VIKT, PORTIONSVIKT Oxkind

En oxkind väger cirka 400 gram.
Beräkna 165 gram rå oxkind per portion. 


TILLAGNING & TEMPERATUR OXKIND

Kindbackar kokas eller bräseras.

BRÄSERA Oxkind
Putsa köttet fritt från hinnor.
Bryn köttet i smör i en stekgryta.
Tillsätt buljong, vin, smaksättare (morot, lök m.m.)
Låt sjuda under lock i 4-5 timmar.
När köttet nästan faller sönder är det klart.
Gör sås av skyn. Skiva kinderna.


KOKA Oxkind
Putsa köttet fritt från hinnor.
Koka kinderna i saltat vatten cirka 4 timmar.
Ta ur kinderna. Krydda och stek eller grilla.


Tips: Är man ute en sen natt, tidig morgon i Frankrike och är närheten av någon "hall" bör man söka upp den lokala nattkrogen. Där brukar man kunna bli serverad komule eller kindbackar. Brukar f.ö. vara den enda nattkrogen i området.

Annonser