Kållapp, flankstek

Kållapp, flankstek

(slaksida, slag, flanksida)

Engelsk översättning flank, skirtsteak

Spansk översättning falda

Kållappen, även kallad slaksida, är oxens magparti, dvs bukmuskeln med fett och bindväv. Utöver flanksteken som sitter i ljumskpartiet, används köttet huvudsakligen till köttfärskött.

Skirtsteak: I Frankrike brukar man dock skära ut muskeln innaför revbenens broskant, ett långsmalt stycke kött benämnd skirtsteak. Köttet är grovfibrigt och mycket smakrikt. Den passar till att steka eller grilla. I Sverige är den svår att få tag på.  

Flanksteken sitter i ljumsken. Det är en rundplatt, jämntjock långfibrig muskel. Köttet har god smak. Fetthalt 5%. Även flanksteken kan vara svår att få tag på. Den är populärare i andra länder än i Sverige. Brukar dyka upp färdigmarinerad i någon köttdisk på sommaren. 


TILLAGNING & TEMPERATUR FLANKSTEK

Flankstek är bra som grillkött tack vare sin form, det är lätt att få köttet jämt stekt. Passar väl till att marinera. Alternativt penslas den med grillolja och kryddor. Hel grillas den cirka 8 minuter på var sida. Skivad cirka 3 minuter.

Köttet bör före eller efter tillagning strimlas eller skivas tunt. Annars kan det vara svårtuggat. Skär tvärs muskeltrådarna.

Köttet passar av denna anledning bra strimlat till wok, eller t.ex. i en stroganoff. Stektid för strimlat kött är 3-5 minuter.

Flankstek passar bra mald till råbiff tack vara fin köttsmak.

Tips till friluftsmänniskor
Flankstek kan grillas utan panna om den stora senan följt med på ena sidan. Då kan den läggas direkt på glöden. Senan fungerar som en teflonpanna.

Recept med Kållapp, flankstek

Det finns 3 recept med Kållapp, flankstek

Annonser