Oxbringa

Oxbringa

(nötbringa)

Engelsk översättning brisket, plate

Fransk översättning plat de côtes, poitrine

Spansk översättning pecho

Oxbringa är oxens bröstkorg tillika namn på klassisk maträtt. Den består av många lager muskler och fett (15%). Köttet är bindvävsrikt och har korta muskeltrådar. 

Den tjocka, köttiga främre delen benämns brisket. Den bakre plate. I Frankrike styckar man gärna i en övre och undre del, benämnda plat de côtes respektive poitrine.

Bringa kan man få med eller utan revben, färsk eller rimmad. Om man vill skära bort revbenen skall man också skära bort benhinnorna som är hårda och sega. Skär inte för dikt an mot benet utan lämna ett tunt lager kött. Skiva sedan köttet tvärs fibrerna som för bästa resultat.


TILLAGNING & TEMPERATUR OXBRINGA

De olika delarna av bringan kräver olika tillagnings­tider. Bindväven i köttet kräver lång tillagningstid varför man vanligtvis kokar köttet. Man kan dock även bräsera, ugnsteka eller grilla köttet.

När bindväven lösts upp blir köttet mört och faller nästan sönder. Det mesta av fettet smälter ut under tillagningen. Kvar blir ett maget och smakrikt kött.

Kokt bringa med ben ger en mustig buljong som kan användas som stomme i grytor och soppor.

Klassiska rätter är kokt oxbringa, även kallad peppar­rotskött och salta biten som tillagas av rimmad oxbringa. Oxbringa serveras traditionellt med rotmos eller kokt potatis. Av spadet tillreder man en pepparrotssås.

KOKA Bringa hel bit
Lägg i kastrull, koka upp och skumma av.
Tillsätt kryddor, inte salt om rimmat kött.
Låt sjuda tills köttet nästan faller sönder.
Ta av från plattan och låt svalna i spadet i 15 min. 

Råvikt

Rensad

Koktid

Matvikt

 

gram

gram

tim

gram

Oxbringa

1250

1000

ca 2

650

Rimmad

-

1000

ca 2

700


Beräkna 200 gram råkött utan ben per portion.


BRÄSERA Bringa hel bit
Bryn köttet runt om i en gryta. Tillsätt vätska.
Låt bräsera under lock i cirka 2 timmar.
Tillse att det inte kokar torrt.
Köttet är klar när det nästan faller sönder.


UGNSLAGA Bringa hel bit

Ugnstemperatur 200-225°C.
Köttet kan med fördel först marineras.
Täck köttet med aluminiumfolie.
Stek i 1-1,5 timme. Ta bort folien.
Efterstek i 30-60 min tills mört.

GRILLA Bringa
Köttet kan med fördel först marineras.
Täck köttet med aluminiumfolie.
Grilla på indirekt värme under lång tid.
Testa om köttet är tillräckligt mört.
Alternativt förkoka eller ugnslaga först för att därefter avsluta en stund på grillen.

STEKA I PANNA Kokt rimmad oxbringa
Kokt rimmad, skivad oxbringa kan bräckas (lättstekas) i panna. Traktörlåda är en pytt av både kokt rimmad och färskkokt oxbringa tillsammans med lök, tärnad potatis och stekt ägg.

Recept med Oxbringa

Det finns 6 recept med Oxbringa

Annonser