Rullen

Rullen

(rumpstek)

Engelsk översättning rumpsteak

Spansk översättning cadera

Rulle eller rumpstek som den också kallas, är den runda muskeln på oxlårets baksida mellan ytter- och innanlår. Det är ett långsmalt cylindriskt köttstycke, därav namnet. Vikt 1,5-2 Kg.

Bakmuskulatur som rulle och ytterlår har hög bindvävsinnehåll (muskeltrådar) och låg fetthalt (3%) vilket ger ett fast, hårt och torrt kött vid tillagning. Det lämpar sig därför inte som t.ex. nötstek. Fungerar bäst strimlat eller tunnt skivat. Var noga med att skära köttet tvärs fibrerna.

Om köttet i t.ex. en wok känns hårt och segt så är det sannolikt bakdelskött. Detta är ganska vanligt på lunchrestauranger för att hålla nere kostnadsnivån. Så bakdelskött är inget för den kräsne, men det är billigt, näringriktigt kött för den prismedvetne. 

Förr var det vanligt att man rimmade saltrullen i flera dagar. Därefter kokade man den och serverade den skivad t.ex. med potatismos och inlagd gurka. Tyvärr ovanligt idag, för det är nog det bästa sättet att använda rullen. Kan emellanåt köpas som smörgåspålägg i butikerna.  

Rulle säljs i bit. Beräkna 150-175 gram råkött per portion.


TILLAGNING & TEMPERATUR RULLEN

Rulle kräver lång tillagningstid i fuktig värme. Kokning eller bräsering är bäst. Det kan stekas i skivor och wokas strimlat med mindre lyckat resultat, köttet blir hårt. Kan med fördel marineras vilket förbättrar mörningen. Köttet bör konsumeras strimlat eller skuret i tunna skivor. Skär köttet tvärs muskeltrådarna.


KOKA Saltrulle
Saltlag: 4 liter vatten, 2 dl salt per kilo kött.
Koka upp. Ta av från plattan, lägg i köttet.
Låt stå stå svalt/kallt i några dygn.
Koka sedan köttet i saltlagen 3-4 timmar.
Prova med sticka som skall gå igenom= klart.
Ta ur rullen och låt svalna. Förvaras kyld.
Skär tunna skivor till smörgås eller sallad.


UGNSLAGA Rumpstek
Låt köttet bli rumstempererat.
Sätt ugnen på 125°C.
Putsa köttet fritt från hinnor.
Bryn köttet runt om i smör i het panna.
Lägg över i ugnssäker form.
Krydda med salt, peppar, vitlök e.d.

Sätt in en stektermometer:

50-55°C Rött kött

55-60°C Rosa kött

60-65°C Medium

65-70°C Genomstekt
Ta ut och låt vila 15 minuter eller mer.
Skär köttet tvärs köttrådarna i tunna skivor.

Recept med Rullen

Det finns 1 recept med Rullen

Annonser