Tunga i mandelsåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Tunga i mandelsås

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h 30 min

    • 16 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 600 gram

      Tunga (kalvtunga)
    • 1 styck

      Gul lök
    • 2 styck

      Kryddnejlika
    • 1 tsk

      Oregano (torkad)
    • 1 knippe

      Persilja
    • 4 korn

      Vitpeppar (hel)
    • 1 blad

      Lagerblad
    • 1.50 tsk

      Salt
    • Sås:
    • 50 gram

      Sötmandel
    • 2 msk

      Smör
    • 4 dl

      Kokspad
    • 1.50 tsk

      Vetemjöl
    • 2 msk

      Kapris
    • 1 msk

      Citronjuice
    •  

      Salt & peppar
    • Tillbehör:
    • 3 dl

      Långkornigt ris
  • Gör så här:
    1. Skölj tungan i kallt vatten. Skala lök och stick in kryddnejlikor.

    2. Koka upp tungan i vatten på hög värme och skumma av (ta bort skummet). Tillsätt lök, kryddor, persiljestjälkar och 2/3-delar av persiljebladen.

    3. Låt småkoka under lock cirka 1,5 timme, tills köttet är mört. Det är klart när man med en tandpetar lätt kan sticka igenom tung­spetsen.

    4. Koka ris enligt anvisning på förpackning.

    5. Skålla mandel (lägg den 1 min i kokande vatten). Ta ur och låt svalna något. Kläm ut nöten från skalet med fingrarna. Hacka mandeln. Finhacka resterande persilja.

    6. Sås: Hetta upp smör i stekpanna på medelhög värme och lägg ner mandeln. Stek 5-10 minuter tills den fått färg. Rör om då och då.

    7. Strö över mjöl. Vispa om så att mjölet suger upp fett. Tillsätt persilja och kapris.

    8. Sila över kokspad från tungan. Koka upp såsen. Smaka av med salt, peppar och citronjuice och låt såsen sjuda några minuter.

    9. Ta ur tungan och låt den svalna något. Skala av skinnet med hjälp av en kniv. Skiva upp tungan.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

PASSAR TILL

Kokt potatis - grundrecept

Kokt potatis - grundrecept

  • 30 min
  • 2 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Inälver som lever, njure och hjärta är smakrik mat. Tillsammans med olika tillbehör gör detta att de flesta anrättningar klassas som smakrika. Inälver som lever, njure och hjärta är magert kött, men tillsatser och tillbehör gör rätt  LÄS MER
Kockens tips!

Menyse har använt färsk tunga i detta recept. Rimmad (saltad) tunga går också bra, som ger köttet en aptitligare lätt rosa ton. Salt behövs inte vid kokning av tunga om den är rimmad. Kokt tunga blir väldigt mört.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Älgtunga i mandelsås

Älgtunga i mandelsås

2 h 30 minAvancerat

0 voting
Klassisk kokt tunga med mos
Om oss