Ryskmarinerad älgstekBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Ryskmarinerad älgstek

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h( + 96 h )

    • 14 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 800 gram

      Älgstek (ytterlår)
    •  

      Matfett (smör)
    •  

      Salt & peppar
    • Marinad:
    • 1 styck

      Morot
    • 2 styck

      Rödlök
    • 3 klyfta

      Vitlök
    • 2 styck

      Tomater
    • 12 styck

      Enbär
    • 2 dl

      Gin
    • 4 dl

      Rött vin
    • Sås:
    • 3 dl

      Marinad (spad)
    • 1 dl

      Vispgrädde
    • 1 msk

      Matlagningsmjöl
    • 1.50 msk

      Rönnbärsgelé
  • Gör så här:
    1. Marinera: Skala och skiva morot.
      Skala och hacka vitlök och rödlök.
      Skär tomater i klyftor. Krossa enbär.

      Blanda ingredienserna med gin och vin i en plastpåse. Stoppa in köttet och knyt ihop.
      Låt marinera 3-5 dagar i kylskåp.
      Vänd på köttpaketet varje dag. 

      Tillagningsdagen:
    2. Sätt ugnen på 150°C.
      Hetta upp matfett i en stekpanna på hög värme. Ta ut köttet ur påsen och bryn det runt om till fin färg. Sila marinaden.

    3. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillsätt hälften av marinaden. Sätt in mitt i ugnen i ca 1 timme/kg kött, till innertemperatur 65 grader. Ös köttet då och då med sky.
      Ta ut köttet och låt vila i 15-20 minuter.

    4. Tillbehör: Förbered och tillred tillbehör.

    5. Sås: Häll resten av marinaden i en panna och koka ner till halva mängden i 10 min.

      Tillsätt grädde och lite matlagningsmjöl.
      Koka till lagom tjocklek i ca 3 minuter.
      Smaka av med gelé, salt och peppar.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

PASSAR TILL

Rönnbärsgelé

Rönnbärsgelé

  • 45 min
  • 4 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Vilträtter är som regel mager, smakrik mat. Köttet, liksom tillbehören är mer eller mindre smakrika. Rådjurs- och hjortkött har mild viltsmak, medan älg, björn och vildsvin har kraftigare viltsmak. Serveras söta tillbehör till maten kla  LÄS MER
Kockens tips!

Älgkött måste möras efter slakt och före tillagning. Ett bra sätt att göra detta på är att marinera köttet och sedan låta ligga några dagar.

Kommentar
Liknande recept
Om oss