Sweetie, Pomerans, Lime och kumquat

Om citrusfrukter

Latin: Citrus

Citrusfrukter innefattar släkte citrus, tillhörig familj vinruteväxter, med ett 15-tal arter, samt ett stort antal hybrider. Citrus är ständigt gröna, ofta torniga träd och buskar, ursprungligen hemmahörande i södra Asien.

Frukterna är saftiga och syrliga, oftast uppdelat i klyftor. Den syrliga smaken beror på hög halt av citronsyra och askorbinsyra. De har stor betydelse som C-vitaminkälla.

Redan på 1600-talet upptäckte man att citrus­frukterna var bra som botemedel mot skörbjugg. I förebyggande syfte var det obligatorisk på brittiska segelfartyg att äta citrusfrukter. Eftersom kroppen inte själv kan producera eller lagra C-vitamin är det viktigt att varje dag äta vitaminrika frukter och grönsaker. En apelsin ger nästan hela dagsbehovet.

I Sverige äter vi ca 13 kg per person och år, merparten som apelsiner. Citrusfrukterna importeras främst från odlingar kring Medelhavet och i Nordafrika.

Alla citrusfrukter skördas mogna. Att vissa citrusfrukter kan skifta i grönt betyder inte att de är omogna.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Annonser