London Broile - flankstekBild av Martin Hanner, Spisa.nu

London Broile - flankstek

  • 0 voting
    0Recension
    • 35 min

    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 600 gram

      Flankstek
    •  

      Matolja
    •  

      Salt & peppar
    • Sås:
    • 1.50 msk

      Oxfond (konc.)
    • 5 dl

      Vatten
    • 2.50 msk

      Vetemjöl
    •  

      Salt
    • Tillbehör:
    • 800 gram

      Potatis
    • 400 gram

      Brysselkål (färsk)
    •  

      Smör
  • Gör så här:
    1. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
      Sätt ugnsgrillen på högsta värme.
      Smeta matolja på flanksteken, salta och peppra.

    2. Lägg steken på plåt eller ugnssäker form och sätt in halvhögt i ugnen. Stek 5-10 min på ena sidan, vänd och stek 5-10 min på den andra. Ta ut och låt vila i 10 min.

    3. Koka brysselkålen i lättsaltat vatten i ca 7 min (tills den är al dente, forfarande fast).
      Lägg dem i en skål och håll dem varma.

      Tillval: Smält smör och häll i lite salt.
      Häll smöret över brysselkålen och blanda.

    4. Brun sås: Blanda vatten och fond. Vispa ihop mjöl med lite buljong (vatten+fond). Tillsätt under vispning resterande buljong. Värm därefter såsen och låt  småkoka i 5 min. Smaka av med salt och peppar.

    5. Skär steken på längden i tunna skivor (annars är den seg att äta). Servera.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Rätter med de finare köttbitarna från oxen, filé och biff, är ofta neutrala i smaken. Detta för att kockarna vill lyfta fram den fina smaken i köttet. Sås och tillbehör får inte dominera rättens smak.  LÄS MER
Kockens tips!

Flankstek är en av de ingående musklerna i kållapen (oxens magparti). Köttet har ganska grova, långa muskeltrådar. Snitta köttet tvärs över muskeltrådarna.

Kommentar
Om oss