Ugnsgratinerad kalventrecôte med rosésmör och klyftpotatisBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Ugnsgratinerad kalventrecôte med rosésmör och klyftpotatis

  • 0 voting
    0Recension
    • 40 min

    • 8 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 4 skiva

      Kalventrecôte
    •  

      Salt & svartpeppar
    •  

      Matfett till stekning
    • Aromsmör:
    • 3 msk

      Rosépeppar (hel)
    • 200 gram

      Smör
    •  

      Aluminiumfolie
    • Tillbehör:
    • 800 gram

      Potatis
    •  

      Matolja
  • Gör så här:
    1. Aromsmör: Grovkrossa rosépeppar och blanda med rumsvarmt smör.
      Rulla smöret till en stav i aluminiumfolie.
      Lägg i kylskåp eller frys helst i 1 timme.

    2. Förbered: Sätt ugnen på 225°C.
      Skrubba potatis och avlägsna fula fläckar, men behåll i övrigt skalen. Skär i klyftor.

    3. Potatis: Lägg i ungssäker form eller på ungsplåt och häll på lite matolja. Salta. Stek mitt i ugn i 20-25 minuter till fin gyllenbrun färg. Rör om någon gång.

    4. Kött: Stek entrecôteskivorna i panna med lite matfett cirka 4 minuter på varje sida.
      Lägg skivorna i smord ugnssäker form.
      Salta och peppra lätt. Sätt i ugn i 15 min.
      Ta ut köttet och låt vila 5-10 min.

    5. Servera: Ta ut aromsmöret och skiva.
      Lägg upp och garnera med något grönt.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

PASSAR TILL

Velouté - ljus grundsås

Velouté - ljus grundsås

  • 20 min
  • 14 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Salta kalvköttsrätter är som regel lätt salta och gränsen mot neutrala rätter är hårfin. Sältan framkommer ofta om maten steks eller om tillbehören är salta. Dessa rätter är vanligtvis inte heller mycket kraftfulla, utan snarare &q  LÄS MER
Kockens tips!

Det är först på senare år som kalventrecôte funnits att köpa i butiker och det är inte alla butiker som har styckdelen. I Sverige har man traditionellt styckat kalv på ett annorlunda sätt, men på senare tid har man börjat stycka även på franskt sätt.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Rosésmör

Rosésmör

7 minEnkelt

Om oss